Translate

czwartek, 11 lutego 2016

Rogale śniadaniowe


Oj cudne,rumiane wyszły mi te rogale.
Puszyste,maślane, delikatne ale też delikatnie chrupiąca skórka to jest to!!Śniadanie wymarzone rogal z masłem i dżemem a może miodzikiem prosto od naszego Pana pszczelarza.

Przepis na około 9 średniej wielkości rogali

pół kilograma mąki,
2 jajka +1 jajko do posmarowania rogali,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oleju+2 łyżki do smarowania rogali,
1 szklanka ciepłego mleka,
20 g świeżych drożdży,
50g masła,
posypka:mak,sezam, słonecznik,czarnuszka dowolnie.

Robimy zaczyn:
Do połowy ciepłego mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru,łyżkę mąki i mieszam ruzgą.
Odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

W międzyczasie do miski wkładam pozostałe składniki i czekam aż zaczyn podrośnie.
Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki i pozostałych składników. Wyrabiam,jeśli zajdzie potrzeba dosypuję jeszcze trochę mąki tak aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk.
Kule wyrobionego  ciasta wkładam do miski,przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Gdy ciasto wyrośnie dziele na dwie części.
Formuje z ciasta kulę i rozwałkowuję ja na okrąg. Dziele na 6 trójkątów.zwijam każdy od szerszej strony tu węższej.Zwijam rogale.Jajko plus 2 łyżki oleju roztrzepuje i smaruje dokładnie rogale po czym sypie dowolnie posypką.
Rogale po ułożeniu na papier do pieczenia odstawiam na kolejne 10 minut aby wyrosły.
Po tym czasie pieke 10-15 minut w 200 stopniach.

1 komentarz: