Translate

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Torcik z czereśniami.

mniamimami.blogspot.com

Biszkopt:
2 jajka(białka oddzielić od żółtek),
100g cukru,
50g mąki pszennej,
30g mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
2 budynie śmietankowe,
2 łyżki masła,
600 ml. mleka,
2 galaretki wiśniowej,
1 kg czereśni lub inne owoce jak jagody czy truskawki
Do ozdoby:
200 ml kremówki

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.Dno tortownicy o wymiarach 26cm wyłożyć pergaminem.
Białka ubić na sztywno,wsypać cukier miksować aż zgęstnieje.Dodać żółtka i ubijać na niskich obrotach.Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do masy i delikatnie wymieszać.
Wylać do tortownicy,piec 30 minut.
Owoce umyć,pozbawić pestek.
500 ml. mleka zagotować z 50g cukru.W 100 ml. rozrobić proszek budyniowy.
Gdy budyń będzie gotowy dodać masło.
Gorący budyń wykładamy na upieczony biszkopt,nie wyjmując go z obręczy.
Na gorący budyń wykładamy owoce.
Galaretki rozprowadzić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru.
Gdy galaretka lekko stężeje zalewamy owoce i wstawiamy do lodówki.
Po stężeniu ciasta dekorujemy bitą śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz