Translate

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Kruche ciasto z rabarbarem pod migdałową kruszonką.

mniamimami.blogspot.com

Kruche ciasto:
600g mąki
200g masła
pół kostki smalcu
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
100g płatków migdałowych

Z podanych składników zagnieść ciasto,schłodzić.
Spód formy o wymiarach 26×26 wyłożyć pergaminem.
Z 3/4 ciasta upiec spód.Temperatura 180 stopni 30 minut.
Resztę ciasta połączyć z migdałami.


0,5kg rabarbaru,
pół szklanki cukru,
2 galaretki truskawkowe

Rabarbar oczyścić z włókien,pokroić w kawałki.
Smażyć na patelni z cukrem aż trochę z miękkie i odparuje płyn.
Odstawić z gazu i dodać galaretki w proszku,wymieszać.
Przestudzoną masę przełożyć na upieczone ciasto.Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto z migdałami i pieczemy kolejne 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz