Translate

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Beza idealna.Puszysta w środku chrupiąca na zewnątrz.

mniamimami.blogspot.com


6 białek,
300g cukru do wypieków,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli

dodatki:
300 ml kremówki,
kokos,
kawałki czekolady

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Rysujemy okrąg o wymiarach 22 cm.
Zimne białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując.Dodajemy ocet oraz mąkę.Miksujemy.
Bezę wykładamy na zaznaczonym okręgu.
Wstawiamy do piekarnika  rozgrzanego do 180 stopni  po czym odraz zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i tak pieczemy 90 minut.
Baza powinna być chrupka,może lekko popękać.Wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i zostawić do przestygnięcia.
Reszta to już wedle uznania!Śmietana,kokos,owoce na co kto ma ochotę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz