Translate

sobota, 20 lutego 2016

Rolada bezowa z musem czekoladowym



Uwielbiam,kocham bezę w każdej postaci.Piekę ją często zawsze wychodzi fantastycznie.Puszysta,słodka,delikatna niebo w buzi😇

Składniki na roladę bezową:

5 białek
szklanka cukru
1 łyżka octu

Białka ubijamy ze szczyptą soli.Gdy będzie juz sztywną po łyżce dosypuję cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści w białkach na koniec dolewamy łyżkę octu i chwile miksuję.
Blachę z piekarnika wykładam pergaminem a brzegi blachy smaruje tłuszczem.
Pieke 10 minut w 160 stopniach następnie kolejne 10 minut w 140 stopniach.
Upieczoną beze przekładamy na przygotowany wcześniej pergamin posypany cukrem pudrem.
Beza się studzi a w tym czasie przygotowuje mus czekoladowy.

Składniki na mus czekoladowy:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
400 ml kremówki 30,36%
250 g mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego lub cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Śmietankę ubijam na sztywno na sam koniec dodaje serek mascarpone i cukier puder,mieszam.
Gdy czekolada przestygnie ale nadal musi być lejąca w wysokości i ok 30 cm ciurkiem dolewamy do śmietanki z serkiem i miksuje na najniższych obrotach aż masa się połączy.
Wkładam na 30 minut do lodówki aby mus zgestniał.
Gdy masa będzie odpowiednia nakładam cienką warstwę na beze i delikatnie zawijam.Ozdabiam i wkładam do lodówki na godzinę.
Najlepsza jest tego samego dnia ale następnego tez jest pyszna z tym ze bezą lekko mięknie i pokrywa się "rosą".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz