Translate

wtorek, 22 grudnia 2015

Puszyste pierniczki z marmoladą różaną.


Przepis na te pierniczki króluje w święta w mojej rodzinie od kilku lat.Jest hitem na stole świątecznym nawet ciasta się kryją przy tych puszystych podusiach.
Ciężko dokładnie opisać co się czuje jedząc je.
Poprostu niebo w gębie!Zachęcam do spróbowania a napewno każdego roku będą gościć w waszych domach.

Składniki na ok 4 duże blachy piekarnikowe:

3 jajka,
3 żółtka,
1 kg mąki pszennej,
1 szklanka sztucznego miodu,
250 g margaryny,
200 g cukru,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
2 łyżki cynamonu,
1 łyżka smalcu
oraz marmolada różana do nadziewania pierników

Ze 100g cukru robimy karmel (cukier wsypujemy do małego garnuszka i stawiamy na małym ogniu.Cukru nie mieszamy tylko delikatnie potrzasamy garnuszkiem aż się rozpuści. )
Do rozpuszczonego cukru wlewamy bardzo ostrożnie pół szklanki gorącej wody chwilkę czekamy aż resztki cukru okleją się od dna i dolewamy szklankę miodu.
Dosypujemy tez proszek do pieczenia(spieni  się w karmelu i tak właśnie ma byc).
Rozpuszczamy margarynęna osobnym rądelku.
3 jajka i 3 żółtka ucieramy w mikserze  z resztą cukru na puszysty krem.
Najwygodniej jest gdy nasz robot kuchenny posiada końcówkę hak wtedy wszystkie składniki po kolei dokładamy do ubitych jajek.Jeśli takiej końcówki nie posiadacie trzeba wyrobić ciasto ręcznie lecz najpierw należy przestudzić karmel i margarynę.
Ciasto po wyrobienie jest dość luźne i należy włożyć go do lodówki na calą noc.
Ciasto następnego dnia jest dość twarde ale plastyczne.Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wykrawamy szklanką krążki.
Na środek krążka nakładamy marmoladę różaną,boki ciasta smarujemy delikatnie woda aby górny krążek dobrze się przykleił.
Gotowe pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Trzeba pozostawić ok 5 cm odstęp między ciasteczkami gdyż dość urosną.Pieczemy w 160 stopniach 15 minut.

Wystudzone pierniki polewamy roztopioną czekolada i posypujemy dowolnymi posypkami.

Polewa:
Pół na pół tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady,
na każde 100 g czekolady 2 łyzek masła.

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz