Translate

wtorek, 22 grudnia 2015

Pierniczki z witrażykiem.


Te ciasteczka nie tylko pięknie prezentują się na choince w blasku światełek ale też fantastycznie smakują.
W tym roku zawisły na naszej choince i prezentują się cudnie no i ten zapach!!Piernik czuć juz po wejściu do pokoju.
Wyglądają na skomplikowane??Wręcz przeciwnie są naprawdę proste do zrobienia.

Skladniki:

pół szklanki miodu,
160 g masła,
szklanka cukru pudru,
2 jajka,
4 i pół szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki sody,
pół opakowania przyprawy do piernika,
Kolorowe zblendowane landrynki

Masło i miód rozgrzać w garnku I przestudzić.
Do miksera z hakiem włożyć pozostałe składniki i wlać miód z masłem - wyrobić.
Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie,schłodzić.
Wałkujemy na grubość 2 mm na  stolnicy podsypanej mąką.
Odciskamy kształty.
Układamy na pergaminie.
Środek ciastka wypełniamy pudrem landrynkowym(z górką).
Otwór na sznureczek robimy za pomocą slomki.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni 10 minut.
Po upieczeniu ciasteczka muszą wystygną aby można było je ściągnąć z papieru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz