Translate

niedziela, 25 października 2015

Kostka cappuccino z karmelizowanymi orzechami i chrupiącą bezą.


Zjem to,zjem to!!!!Ciasto na wyjątkowe okazje np.pierwsze odwiedziny u przyszłej teściowej(trzeba się popisać)😉.
Wypiek powstał z połączenia dwóch przepisów dodałam tez coś od siebie bo Kocham bezę💞.
Rewelacyjny w smaku!!Połączenie orzechów, karmelu i delikatny posmaczek kawy no i ta beza cudo!!

Składniki na ciasto kruche blaszka  26 do 32 cm:

1,5 szklanki mąki pszennej,
100g zimnego masła,
2 zoltka
1/4 szklanki cukru pudru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki zimnego mleka

Orzechy w karnelu:

150 g orzechów włoskich,
1/4 szklanki cukru,
2 łyżki miodu,
60 g masła

Krem cappuccino:

4 żółtka,
4 łyżki cukru,
1,5 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
500 ml mleka,
120 g cappuccino orzechowego w proszku,
250 g masła w temperaturze pokojowej,
słone krakersy ok 20 sztuk

Beza:

6 bialek,
350 g cukru,
1 łyżka octu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dno blaszki ze zdejmowany kołnierzem wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik temp. 180 stopni.
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrabiamy i wyklejamy spód blachy.Wkładamy na chwile do lodówki.W między czasie robimy orzechy w karmelu.
Masło, cukier oraz miód wkładamy do garnuszka i podgrzewamy.Gdy cukier się rozpuści dodajemy przesiekane orzechy i mieszamy aby karmel oblepil orzechy.
Wykładamy je bezpośrednio na ciasto kruche i wstawiamy na 20 minut do piekarnika(180stopni).
Gdy ciasto się piecze robimy budyń cappuccino.
250 ml mleka podgrzewamy w rondelku.Do miksera wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy na puszysta masę. Dodajemy przesiane mąki miksujemy a następnie dolewamy resztę mleka i cappuccino(miksujemy jeszcze chwile aby nie było grudek).
Masę wlewamy do gotujacego się mleka i trzepaczka mieszamy chwile aż powstanie budyń.
Odstawiamy do wystudzenia.
Z upieczonego ciasta ściągam kołnierz blachy.
Myjemy go i będzie on forma do bezy czyli górnej części ciasta.
Blachę piekarnika wykładamy pergaminem. Kładziemy formę i ubijamy białka ze szczyptą soli.
Gdy będzie sztywną dosypujemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy.Gdy bezą będzie biała i szklista dolewamy ocet i dosypujemy mąkę ziemniaczaną.Chwilkę miksujemy.
Beze przekładamy do formy.
Wkładamy ja do piekarnika nagrzanego do 180 stopni po czym odrazu zmniejszamy do 140 i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy do przestudzenia.
Gdy bezą jest chłodna kołnierz ponownie myje i zakładam ponownie na kruche ciasto.
Przyszła pora na krem cappuccino.
W mikserze ucieramy masło i dokładamy po łyżce budyniu.Musi powstać gładka masa.
Składanie ciasta:
3/4 kremu wykładamy na kruchy spód,układamy na kremie krakersy i smarujemy resztą kremu.
Na górę przekładamy beze która można posypać gorzkim kakao i cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz