Translate

środa, 12 sierpnia 2015

Sos pomidorowy z antonówkami.


3,5 kg dojrzałych pomidorów
1 kg antonówek
0,5 kg cebuli
szklanka wody
olej do smażenia
5 goździków
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
słodka papryka w proszku
gałka muszkatołowa
bazylia,oregano lub lubczyk suszony
sól
cukier
pieprz

Pomidory sparzyć,obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać,pokroić w pióra i podsmażyć na odrobinie oleju następnie zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Pomidory i jabłka włożyć do dużego garnka i zalać szklanka wody.Dodać ziele angielskie,liście laurowe oraz goździki,dusić pod przykryciem do rozpadnięcia składników.
Po tym czasie wyłowić liście,ziele i goździki-zblendowac.
Udusić na cebule również blendujemy i podajemy do pomidorów.
Przyprawiamy wedle uznania i gotujemy bez pokrywki przez ok 1,5 godziny by nadmiar wody odparował.
Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję odrazu przelewanych do przygotowanych słoików i odwracamy je wieczkiem do dołu.Czekamy aż wystygnie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz