Translate

wtorek, 11 sierpnia 2015

Nutella śliwkowa.


2.5 kg wypestkowanych śliwek
350 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g gorzkiego kakao
1/4 szklanki gorącej wody

Śliwki umyte i wypestkowane przekładamy do garnka o grubym dnie.Wstawiamy na mały ogień dolewając pół szklanki wody i gotujemy bez przykrycia przez półtorej godziny od czasu do czasu mieszając.Po upływie tego czasu wyłączamy gaz i odstawiamy bez przykrycia do całkowitego wystudzenia(najlepiej na noc).Następnego dnia ponownie gotujemy na małym ogniu bez pokrywki przez godzinę częściej mieszając.Po tym czasie dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.Kakao rozpuszczamy w 1/4 gorącej wody i dodajemy do śliwek-gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut.Jeśli chcemy osiągnąć gładka masę blendujemy jeśli nie przeszkadzają nam drobne kawałki to nie robimy tego.
Krem przekładamy do umytych słoików i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz