Translate

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Rolada żyrafa z masą kokosową.


Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki
6 łyżek cukru
45 ml oleju
80 ml wody
4 łyżki kakao

Masa kokosowa:
200 g kokosy
kostka masła w temp. pokojowej
szklanka mleka
3/4 szklanki cukru

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru.Dodajemy mąkę, wodę,olej-miksujemy do połączenia składników.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Połączyć obie masy przy pomocy drewnianej łyżki.

Blachę od piekarnika smarujemy tłuszczem i kładziemy papier do pieczenia.
6 łyżek ciasta przekładamy do worka,zawiązujemy i odcinamy róg.Robimy na blasze dowolny wzór. Pieczemy 3 minuty w 180 stopniach.W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.Wyciągamy blachę z pieca i delikatnie rozprowadzamy ciemne ciasto.Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut.

Po wyciągnięciu ciasta z pieca oklejamy papier i rolujemy ciasto w czystą ściereczką lub pergamin wzorem do góry.
Ciasto musi się wystudzić.

Do garnka daje mleko,cukier oraz kokos chwile podgrzewam aby kokos wchłonoł płyn a cukier się rozpuścił.
Odstawiamy do wystudzenia.Kokos musi być zimny.
Masło ucieramy w miksera i dodajemy po łyżce kokosu.Gdy masa jest zbyt miękka włóż ja na 10 minut do lodówki bądź kilka minut do zamrażarki.
Rozwijamy roladę (dobrze jest ja nasączyć ulubionym alkoholem),smarujemy kremem i rolujemy.
Wkładamy na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz