Translate

sobota, 22 sierpnia 2015

Murzynek z kulkami serowym i likierem.



Składniki na murzynek:

250 g masła
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
pół szklanki mleka
4 jajka (białka oddzielić od żółtek)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody

Kulki serowe:

500 g sera w kostce
garść posiekany płatków migdałowych
1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru(dałam brązowy ale może być zwykly)
kilka łyżek ulubionego likieru (migdałowy, kokosowy, kawowy lub ajerkoniak)

Polewa:
150 g masła
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru

Dno formy 26/26 cm wykładamy papierem a boki smaruje masłem.
Masło,cukier,mleko i kakao umieszczam w garnku i podgrzewam aż składniki się połączą.Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przekładamy ser,pokruszone  migdały,cukier,mąkę
 oraz jajko-wyrabiamy.
Formujemy w dłoniach kulki mi wyszło 9 większych i układamy w formie.Czubkiem rączki od łyżki w każdej kuli robie otwór do którego wlewamy po łyżeczce likieru.
Wstawiam do lodówki na chwile.
Gdy masa na murzynek jest wystudzona dodajemy przesianą mąkę,proszek oraz sodę-mieszamy.
Oddzielnie ubijamy białka na sztywno które delikatnie mieszamy z masą.
Kulki zalewamy ciastem i pieczemy 1 h w 180 stopniach.
Polewe robimy gdy ciasto się przestudzi.
Wszystkie składniki podgrzewam w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji następnie odstawiam do przestudzenia na parę minut wtedy polewa gestnieje.
Polewam ciasto i posypuje podprazonymi płatkami migdałowymi.








4 komentarze:

  1. Interesujące :-) muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likier zostaje wchłoniety przez ciasto dzięki temu murzynek nie jest suchy i wyczuwa się posmak likieru.

      Usuń
  2. A czym można zastąpić likier ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likier można zastąpić odrobina kawy lub kostkami czekolady tez bedzie ciekawie!!

      Usuń