Translate

sobota, 25 lipca 2015

Jabłecznik z bezą.




Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej,
200 g masła,
3 łyżki cukru,
4 żółtka

Beza:
4 białka,
szklanka cukru,
szczypta soli,
łyżka mąki ziemniaczanej

Masa jabłkowa:
słoik musu z jabłek lub 8 jabłek obrany w kostkę i ugotowanych w pół szklanki wody,
2 kisiele cytrynowego,
3 łyżki kaszy mannej

Formę 24-26cm smarujemy masłem.
Składniki na spód połączyć,włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyłożyć nim spód i boki ok 2 cm.Nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach 20 minut.
Jabłka połączyć z Kisielewski w proszku i kaszą manną.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając.Na sam koniec dodać łyżkę mąki i połączyć robotem.
Na kruchy spód wylać jabłka a górę przykryć bezą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni po czym odrazu zmniejszyc temperaturę do 120 stopni i piec 60 minut.

2 komentarze:

  1. Witam! Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award. Zapraszam w odwiedziny na stronę http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award.html po więcej informacji.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award. Zapraszam w odwiedziny na stronę http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award.html po więcej informacji.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń