Translate

czwartek, 23 lipca 2015

Biszkopt, rewelacyjny przepis.



6 jajek,
niepełna szklanka (250ml) mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru


Jajka muszą być w temperaturze pokojowej!
Formę 26 cm nie smarujemy jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania białek dodajemy po jednej łyżce cukru nie przestając miksować.
Następnie dodajemy po jednym żółtka i miksujemy.
Mąki trzeba przesiać nad białkami i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką lub ruzgą.
Masę przekładamy do formy,wyrównujemy.
Pieczemy 35-40 minut w 160-170 stopniach.
Zaraz po upieczeniu rzucamy forma z wysokości 60 cm o ziemię dwa razy.To bardzo ważny element tego biszkoptu będzie puszysty,równy, fantastyczny ☺.
Studzimy w formie następnie obkrawamy brzegi nożem.

6 komentarzy:

  1. jak czytam w przepisie " rzucamy formą z wysokości 60 cm o ziemię" to nie mogę opanować śmiechu,to profanacja,bez sensu,bzdura.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę najpierw spróbować a pózniej wypowiadać się na ten temat.Trzeba być otwartym na nowe techniki.coz poradzę to działa i tyle!Tysiece kobiet przetestowało właśnie ten przepis i każda jest zszokowana i zachwycona pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja taki tort piekę już od kilku lat ,a rzucam nim od 4 lat i zawsze jest piękny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. dlaczego dwa razy się rzuca a nie raz?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przy jednorazowym rzuceniu ucieka mało powietrza dopiero drugie a nawet trzecie rzucenie daje idealny efekt

    OdpowiedzUsuń