Translate

sobota, 27 lutego 2016

Drożdżòwka cytrynowa



Drożdżowe ciasto uznawane za trudne hmm czemu nie wiem szczerze mówiąc bo zawsze mi wychodzi.
Dziś mały eksperyment bo miało być cynamonowe do odrywa nią ale wyszło zupełnie inaczej.
Z kuchni zapachnialo drożdżami i orzeźwiający zapachem skórki  cytrynowej.
Pięknie urosła ta babeczka i super smakuje!

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki,
1/4 szklanki cukru,
20 g świeżych drożdży,
1/4 szklanki mleka,
50 g masła,
1/3 szklanki wody,
szczypta soli,
2 jajka

Cytrynowy cukier :

1/2 szklanki cukru,
skórkę otarł z 3 cytryn

Dodatkowo łyżka roztopionego masła do posmarowania ciasta przed pieczeniem.
Forma do keksu ok 22-25 cm.

Do misy miksera wsypuję dwie szklanki mąki i cukier.
Następnie kruszy drożdże-mieszam.
W garnuszku podgrzewam wodę z masłem dopóki się nie rozpuści.Dolewamy zimną wodę i chwilę pozostawiam do przestudzenia.
Ciasto wyrabiam końcówką "hak".
Do robota dolewamy płyn z masłem i wyrabiam.Ciasto będzie lejące.
Do masy pojedynczo dodaje jajka i mieszam.
Dodaję następnie pół szklanki mąki i chwile wyrabiam.
Następnie ciasto przekładam do miski metalowej posypanej mąką i wyrabiam ręcznie dosypując mąki do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.
Miskę przykrywam ściereczką i odkładam ciasto do wyrośnięcia ok. godziny.
W tym czasie przygotowuje cukier ze skórką cytrynowa.
Do miski wsypuję cukier i ścieram skórkę z cytryn-mieszam i pozostawiam.
Gdy ciasto podwoi objętość,rozwałkowuję na stolnicy płasko i całość smaruje cukrem ze skórką. Zwijam jak roladę i składam w pół.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i ponownie zostawiam do wyrośnięcia ok 30 minut.
Po upływie tego czasu Wyrośnięte ciasto smaruje z wierzchu rozpuszczonym masłem i posypuje cukrem.
Pieke w 180 stopniach 30 minut.
Gdy ciasto zbytnio nam się zrumieni po 20 minutach należy przykryć wierzch pergaminem aby ciasto się nie spaliło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz