Translate

piątek, 2 października 2015

Soczysta pierś kaczki w sosie pomarańczowo balsamicznym.


Pierś kaczki robiłam pierwszy raz.Szukałam w internecie idealnego przepisu i w końcu wyszło na to że  połączyłam rady z kilku przepisów aby danie wyszło perfekcyjnie.

Potrzebujemy:
dwie piersi z kaczki
sól, pieprz

Sos:
sok z dwóch soczystych pomarańczy
łyżka octu balsamicznym
dwie łyżki cukru
sól, pieprz
łyżka masła

Dodatki:
3 ziemniaki
pół średniego selera lub jeden mały
łyżka masła
dwie łyżki mleka

Gotujemy ziemniaki z selerem.Tłuczemy na puree z dodatkiem masła i mleka.
Robimy sos.Do garnka z grubym dnem wsypujemy dwie łyżki cukru i czekamy aż się rozpuści i będzie miało jasno złoty kolor ale nie wolno dopuścić aby się spalił. Do karmelu wlewamy ostrożnie sok z pomarańczy i mieszamy aby cukier okleił się od dna.Gotujemy ok 10 minut aby odparował sos.Zmniejszamy ogień dokładamy masło,ocet,sól i pieprz.Redukujemy do satysfakcjonujacej konsystencji.
Kaczka musi być wcześniej wyciągnięte z lodówki aby miała temperaturę pokojowa.
Nacinamy skórę kaczki nie uszkadzając miesa.
Solimy i pieprzymy z obu stron.
Kaczkę kładziemy na zimna patelnie od strony skóry.
Od momentu rozgrzania patelni smażymy 7 minut.
Odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minut.
Zdejmujemy z patelni i odkładamy na kilka minut aby była soczysta.





3 komentarze: