Na tej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z produktów dostępnych dla każdego które każdy samodzielnie zdoła wykonać.Są tu słodkie wypieki ktòre kocham jak i dania wytrawne. Smaczego :-)
Translate
sobota, 11 lipca 2015
Bułeczki z fetą,oliwkami i boczkiem.Fajny dodatek do grilla i nie tylko.
500 g mąki pszennej,
2 jajka,
50 g drożdży,
1/2 szklanki mleka,
80g margaryny,
łyżeczka cukru,
szczypta soli,
łyżeczka gałki muszkatołowej,
suszone oregano lub świeże listki
Farsz:
Opakowanie fety w kawałku,
szklanka kukurydzy,
150g wędzonego boczku,
cebula,
4 łyżki keczupu,
ok 20 oliwek pokrojonychy w plasterki,
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko,
łyżka mleka,
ser żółty potarty do posypania bułeczek
Mleko podgrzać,pokruszyć do niego drożdże i dodać łyżkę cukru-wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę dodać jajka, margarynę oraz przyprawy.
Gdy zaczyn podrośnie wlewamy go do mąki i wyrabiamy do powstania elastycznej kuli.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je cieńko na blacie podsypanym mąką.
Całość smarujemy keczupem i kładziemy dodatki.
Zwijamy w rulon dość ciasno i tniemy go na ok 6 cm kawałki.Kładziemy bułeczki na blachę wyłożoną pergaminem farszem do góry. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem z mlekiem oraz posypujemy serem żółtym.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo obiecująca przekąska. Z chęcią spróbuję w domu zrobić dla swoich łasuchów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo, fajne, to prawda! I fajny pomysł, żeby podawać je do grilla, np. zamiast chleba czy pieczonych ziemniaczków! Goście powinni być zadowoleni. ;-P A oczek podsmażasz wcześniej czy kładziesz do srodka niepodsmażony? My chyba wrzucimy do środka podsmażony - tym bardziej, że mamy super trik, jak zrobić mega chrupki bekon -z chrupkim bekonem na pewno będzie super! :-)) (A trik jest taki, żeby przed podsmażaniem bekonu na patelni suto skropić go wodą, pozwolić mu nią nasiąknąć - bekon na prawdę wychodzi ekstra, polecamy! ;-)
OdpowiedzUsuńBoczek i cebulkę podsmażam.
OdpowiedzUsuń