Translate

sobota, 11 lipca 2015

Bułeczki z fetą,oliwkami i boczkiem.Fajny dodatek do grilla i nie tylko.




500 g mąki pszennej,
2 jajka,
50 g drożdży,
1/2 szklanki mleka,
80g margaryny,
łyżeczka cukru,
szczypta soli,
łyżeczka gałki  muszkatołowej,
suszone oregano lub świeże  listki

Farsz:
Opakowanie fety w kawałku,
szklanka kukurydzy,
150g wędzonego boczku,
cebula,
4 łyżki keczupu,
ok 20 oliwek pokrojonychy w plasterki,

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko,
łyżka mleka,
ser żółty potarty do posypania bułeczek

Mleko podgrzać,pokruszyć do niego drożdże i dodać łyżkę  cukru-wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę dodać  jajka, margarynę oraz przyprawy.
Gdy zaczyn podrośnie  wlewamy go do mąki i wyrabiamy do powstania elastycznej kuli.Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy aż  podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je cieńko na blacie podsypanym mąką.
Całość smarujemy keczupem i kładziemy dodatki.
Zwijamy w rulon dość ciasno i tniemy go na ok 6 cm kawałki.Kładziemy bułeczki  na blachę wyłożoną  pergaminem farszem do góry. Smarujemy wierzch roztrzepanym  jajkiem z mlekiem oraz posypujemy serem żółtym.
Pieczemy 20 minut w  180 stopniach.







3 komentarze:

  1. Bardzo obiecująca przekąska. Z chęcią spróbuję w domu zrobić dla swoich łasuchów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. No, fajne, to prawda! I fajny pomysł, żeby podawać je do grilla, np. zamiast chleba czy pieczonych ziemniaczków! Goście powinni być zadowoleni. ;-P A oczek podsmażasz wcześniej czy kładziesz do srodka niepodsmażony? My chyba wrzucimy do środka podsmażony - tym bardziej, że mamy super trik, jak zrobić mega chrupki bekon -z chrupkim bekonem na pewno będzie super! :-)) (A trik jest taki, żeby przed podsmażaniem bekonu na patelni suto skropić go wodą, pozwolić mu nią nasiąknąć - bekon na prawdę wychodzi ekstra, polecamy! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boczek i cebulkę podsmażam.

    OdpowiedzUsuń