Translate

wtorek, 23 czerwca 2015

Truskawkowa chmurka.



O tym deserze trzeba napisać parę słów.Po piersze jest obłędne,za każdym razem wychodzi jeszcze lepiej i w trybie ekspresowym znika z talerzy.W oryginalnej wersji są maliny świeże lub mrożone,ale że maliny są bardzo drogie jeszcze i nie zawsze dostępne więc eksperymentuję z truskawkami.
Cieszę się że to zrobiłam gdyż wyszło świetnie a smak jest obłędny.Czuję się jak w niebie :-)

Ciasto kruche:
3 żółtka,
30g cukru pudru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół opakowania cukru waniliowego,
150g mąki pszennej,
100g masła

Wszystki składniki zagniatamy i chłodzimy przez pół godziny.
Formę 26×26 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Rozkładamy ciasto na spodzie i kłujemy widelcem.
Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.

Galaretka z truskawkami:
600g truskawek,
3 galaretki truskawkowe,
3 szklanki gorącej wody

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie.Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Owoce kroimy w plastry i wykładamy nimi wystudzone ciasto.Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki będzie znacznie szybciej.

Krem śmietanowy:
600 ml kremowki,
opakowanie serka mascarpone,
cukier waniliowy

Zimną kremówkę ubijamy dopiero wtedy gdy galaretka całkowicie stężeje.
Do ubitej smietany dodajemy serek i cukier nasad miksując żeby nie było grudek.
Wykładamy na galaretkę,wygładzamy wierzch.

Beza:
6 białek,
300g cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
garść migdałów

Na pergaminie musimy odrysować wielkość formy w której upiekliśmy spód.
Białka ubijamy na sztywno.Pianę utrwalamy cukrem,dodajemy go po jednej łyżce.Cukier musi się rozpuścić.Na sam koniec dodać mąkę i wymieszać.

Na szablonie wyłożyć bezę,posypać migdałami.
Piec 1h w 140 stopniach.

Upieczoną i wystudzoną bezę przełożyć na śmietanę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz