Translate

niedziela, 28 czerwca 2015

Murzynek z kremem z kaszy mannej polany czekoladą.




Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao (mocne)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Krem:
25 dag masła (o temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka
1 łyżka spirytusu

Kasza manna:
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kaszy mannej

Polewa czekoladowa :
15 dag masła
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru

Brutfankę,keksówkę o wymiarach 30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Do dużej miski przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wsypać 1/2 szklanki cukru i wymieszać.
W oddzielnej miseczce jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać mleko i olej. Połączyć z suchymi składnikami, dobrze wymiksować.
Keksówkę wysmarować masłem , posypać bułką tarta, przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".
Upieczone ciasto zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przygotowujemy polewę:wszystkie składniki podgrzać w rondelku,wymieszać,zagowować,wystudzić.
Gotujemy kaszę manną z podanych składników-chłodzimy.
Krem:miękkie masło ucieramy w mikserze z połową szklanki cukru,dodajemy mleko oraz alkohol.Następnie dodajemy zimną kaszę manną i wkładamy na kilka minut do zamrażarki aby masa szybko zgęstniała.
Wystudzone ciastonkroimy na pół,smarujemy dolną część połową masy grysikowej,przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy górę i brzegi kremem.
Polewamy czekoladą.Warto też posypać podprażonym kokosem lub płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz