Translate

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Lubczykowe bułeczki ze szpinakiem,szynką i serem.

mniamimami.blogspot.com

Ciasto drożdżowe:
250 ml ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżeczki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
4 szkl. mąki pszennej
garść liści lubczyku(może być bazylia)

Farsz do bułeczek:
150g szynki
150g sera źółtego lub mozarella
pomidor,papryka,czosnek
świeży szpinak
sól,pieprz,suszone zioła prowansalskie

Z ciepłego mleka,drożdży,cukru robimy rozczyn.Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki.Wlać rozczyn.
Ugniatamy do momentu powstania elastycznej kuli.Jeśli masa jest zbyt rzadka dosyp jeszcze mąki.
Przykrywamy,odstawiamy na 1h.
W tym czasie robimy farsz.
Szynkę,paprykę tniemy w kostkę,podsmaż na maśle.Na sam koniec dodaj posiekany czosnek.
Ser trzemy na grubych oczkach,pomidory w drobną kostkę.

Ciasto wałkujemy cienko na kształt kwadratu.Na całości rozkładamy umyte i pozbawione ogonków liście szpinaku,następnie starty ser i pomidory.Na jednym z brzegów rozkładamy farsz w formie wałeczka.Od strony farszu zaczynamy rolować!
Powstały walec tniemy na 6 cm kawałki,smarujemy delikatnie olejem i sypiemy dowolnie serem,ziołami,czarnuszką.
Układamy bułeczki na papierze do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz