kostka masła
pół szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
szklanka mąki
2,5 szklanki płatków owsianych najlepiej górskich
pół łyżeczki sody
Dodatkowo wedle uznania:
garść rodzynków, kokos,kawałki czekolady,sezam, orzechy....
Ja dałam dwie łyżki kokosu,garść posiekanych orzechów włoskich oraz dwie łyżki jagód goji.
Ciemna masa:
dodatkowo do jasnej masy dodajemy czubatą łyżkę gorzkiego kakao oraz łyżeczkę cukru.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z bialym cukrem na biały krem następnie dodajemy cukier brązowy i ucieramy dalej.
Dodajemy jajko i resztę składników oprócz kakao i dodatkowej łyżeczki cukru to zrobimy po zużyciu połowy masy.
Z połowy ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Kulki rozkładamy w dość dużym odstępie od siebie ponieważ troszkę się rozleją na boki.Kuleczki rozpłaszczamy lekko łyżeczka i wstawiamy do piekarnika na 14 minut 180 stopni.
Gdy wykorzystamy połowę masy dosypujemy kakao i cukier do pozostałej masy-mieszamy do połączenia.
Po upieczeniu ciasteczek odstawiamy je dosłownie na dwie minuty do wystudzenia wtedy będą już fantastycznie chrupiące i się nie połamią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz