Translate

środa, 2 września 2015

Pierogi z bialym serem,kaszą gryczaną i ziemniakami.


Z podanych składników wyjdzie mniej więcej 100 sztuk.


Składniki na ciasto :

6 szklanek mąki
2 jajka
2 szklanki gorącej wody
łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Farsz:

pół kilograma twarogu
woreczek ugotowane kaszy gryczanej
3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
1 zeszklona  na maśle cebula
4 łyżki świeżej natki pietruszki
Sól, pieprz
suszony majeranek

Do miski robota z hakiem (można oczywiście recznie) wsypujemy przesianą mąkę i dodaje jajka.Zaczynamy wyrabianie następnie dajemy olej i sól na samym końcu po łyżce dolewamy gorącej wody i wyrabiamy kilka minut aby ciasto było plastyczne. 
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Twaróg oraz ugotowane ziemniaki ugniatamy tluczkiem  do ziemniaków. Dosypujemy kasze oraz resztę składników i mieszamy.
Ciasto wałkujemy cieńko na blacie podsypanym lekko mąką i  wykrawamy  krążki szklanka ja robie to kieliszkiem do wina bo ma dość ostre brzegi.
Nakładamy farsz  i zlepiamy  brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięciała na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz