Z podanych składników wyjdzie mniej więcej 100 sztuk.
Składniki na ciasto :
6 szklanek mąki
2 jajka
2 szklanki gorącej wody
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Farsz:
pół kilograma twarogu
woreczek ugotowane kaszy gryczanej
3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
1 zeszklona na maśle cebula
4 łyżki świeżej natki pietruszki
Sól, pieprz
suszony majeranek
Do miski robota z hakiem (można oczywiście recznie) wsypujemy przesianą mąkę i dodaje jajka.Zaczynamy wyrabianie następnie dajemy olej i sól na samym końcu po łyżce dolewamy gorącej wody i wyrabiamy kilka minut aby ciasto było plastyczne.
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Twaróg oraz ugotowane ziemniaki ugniatamy tluczkiem do ziemniaków. Dosypujemy kasze oraz resztę składników i mieszamy.
Ciasto wałkujemy cieńko na blacie podsypanym lekko mąką i wykrawamy krążki szklanka ja robie to kieliszkiem do wina bo ma dość ostre brzegi.
Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięciała na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz