Ciasto drożdżowe :
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pelnoziarnistej
25 g drożdży
łyżeczka cukru
szklanka mleka
2 jajka
4 łyżki masła
łyżeczka soli
Nadzienie:
4 cebule
1 marchewka
4 ząbki czosnku
3 kabanoski
łyżka kminku
sól do smaku
kmin rzymski mielony do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
W garnuszku podgrzewamy mleko.
Do miski wsypujemy mąki i robimy w środku dołek do którego kruszymy drożdże,łyżkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka-mieszamy i posypujemy odrobiną mąki na wierzchu rozczynu.
Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy resztę składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Cebulę obieramy,kroimy w pióra i smażymy na patelni, dodajemy startej marchewki oraz inne składniki-podsmażamy.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy małe kulki które trzeba rozwałkować.
Placuszki układamy na blasze wyłożonej pergaminem.Na środek ciasta nakładamy Farsz cebulowy a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz