mniamimami.blogspot.com |
1 szklanka kremówki,
6 żółtek,
1 szklanka cukru,
0,5 kg truskawek,
sok z jednej cytryny
Umyte,obrane truskawki wraz z sokiem z cytryny blendujemy.
Do garnka wlać mleko i śmietanę.Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
W międzyczasie w innym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem na puszysty krem.
Żółtka wlać do mleka cały czas mieszając trzepaczką do momentu lekkiego zgęstnienia.
Masy nie można doprowadzić do wrzenia ponieważ zrobi nam się jajecznica.
Dodać mus z truskawek i mieszać do połączenia.
Schłodzić do temperatury lodówki, następnie przełożyć do zamrażarki.Żeby lody nie zamieniły się w kamień trzeba miksować je mniej więcej co 40 minut przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz