Translate

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Jabłecznik z budyniową bezą.

mniamimami.blogspot.com

Spód:
1 kostka masła,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki kaszy mannej,
4 żółtka,
szczypta soli,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:
4 białka,
1 szklanka cukru pudru,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1/2 szklanki oleju

Jabłka:
ja użyłam musu z jabłek słoik 1l ale można obrać i uprażyć ok. 7 jabłek.W obu prxypadksvh dodać 3 łyżki cukru kryształu i 2 kisiele cytrynowe.

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
Forma ok. 26 cm,spód wyłożony pergaminem boki wysmarowane masłem.
Po 30 minutach ciastem wyłożyć spód blachy i piec 20 minut w 190 stopniach.
Pianę z białek ubijamy na sztywno,następnie dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle miksując.
Czas dodać proszek budyniowy i porządnie mieszamy przez 2 minuty.Ciurkiem wlać olej nadal miksując do uzyskania jednolitej masy.

Studzimy spód,wykładamy jabłka a na wierzch masę z białek.Białka warto posypać kokosem.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz