Translate

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Truskawkowy kopiec kreta.

mniamimami.blogspot.com



mniamimami.blogspot.com

Ciasto:
 200g cukru,
40g ciemnego kakao,
250g mąki pszennej,
80g stopionego masła
6 jajek(żółtka oddzielić od białek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia


400ml kremówki,
1 galaretka truskawkowa,
3 łyżeczka cukru pudru,
ok. 300g truskawek

Białka ubić na sztywno,dodać cukier.
Wlać po jednym żółtku i delikatnie miksować.Dolać ciurkiem masło wystudzone.Dodać mąkę wraz z proszkiem oraz kakao-wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem,wlać ciasto i piec 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu odciąg górę ciasta,zostawić brzeg około 1 cm.
Na spodzie wyłożyć truskawki.
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody-wystudzić.
Śmietanę ubić dodać cukier puder,następnie po łyżce wlewać wystudzoną galaretkę-miksujemy.
Na truskawki wyłożyć krem w miarę możliwości uformować z niego kopiec.Schłodzić pół godziny w lodówce.Po schłodzeniu pokruszyć na górę pozostałe ciasto.
Włożyć do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz