Na tej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z produktów dostępnych dla każdego które każdy samodzielnie zdoła wykonać.Są tu słodkie wypieki ktòre kocham jak i dania wytrawne. Smaczego :-)
Translate
środa, 23 grudnia 2015
Ciasto kinder pingui.
Kinder pingui to pyszny batonik któremu trudno się oprzeć miłośnikom czekolady.Puszysty,delikatny krem i akcent czekolady po środku to musi być pyszne!
Składniki na biszkopt:
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki pszennej,
1/3 szklanki kakao
Białka ubić na sztywno.Dosypywac po łyżce cukru ciągle miksująć.Następnie dodawać po jednym żółtku.Do masy przesiać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto wylać na blachę 26/26 cm wyłożoną pergaminem i piec w 170 stopniach przez 35 minut.
Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika rzucamy trzy razy na podłogę z wysokości ok 50 cm.To sprawi że ciast będzie bardziej puszyste.
Krem:
500 ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
250 g serka mascarpone
Polewa:
100g gorzkiej czekolady,
100g mlecznej czekolady,
4 łyżki masła
Składniki rozpuszczamy nad kompielą wodną.
Zimną kremówkę ubijamy dodając pod koniec cukier i serek.Krem musi być gładki.
Zimny biszkopt kroimy na dwie części.
Dół smarujemy połową kremu następnie polewamy czekoladą.Wkładamy na 5 minut do zamrażarki po czym smarujemy resztą kremu i pokrywamy pozostałym biszkoptem.
Górę polewamy pozostałą czekoladą którą można posypać kokosem.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Śledzik z ziemniakami i burakami.
Słony filet śledziony nie koniecznie dla wszystkich ale w połączeniu z ziemniakiem,burakiem i marchewką łagodnieją i bardzo dobrze współgrają.Konieczne na świątecznym stole.
Składniki:
4 ziemniaki,
4 małe buraki,
4 marchewki,
8 filetów ala matias,
1 cebula,
1 słoiczek majonezu,
sól do smaku
Warzywa ugotować w łupinach,wystudzić.
Obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Warstwowo ugniatamy w misce zaczynając od ziemniaków,majonez,buraki,majonez,marchew,majonez.
Na koniec śledź i cebule ktore kroimy w kostkę.Skrapiamy sokiem z cukryny.
Wykładamy na górę i delikatnie smarujemy majonezem.
wtorek, 22 grudnia 2015
Pierniczki z witrażykiem.
Te ciasteczka nie tylko pięknie prezentują się na choince w blasku światełek ale też fantastycznie smakują.
W tym roku zawisły na naszej choince i prezentują się cudnie no i ten zapach!!Piernik czuć juz po wejściu do pokoju.
Wyglądają na skomplikowane??Wręcz przeciwnie są naprawdę proste do zrobienia.
Skladniki:
pół szklanki miodu,
160 g masła,
szklanka cukru pudru,
2 jajka,
4 i pół szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki sody,
pół opakowania przyprawy do piernika,
Kolorowe zblendowane landrynki
Masło i miód rozgrzać w garnku I przestudzić.
Do miksera z hakiem włożyć pozostałe składniki i wlać miód z masłem - wyrobić.
Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie,schłodzić.
Wałkujemy na grubość 2 mm na stolnicy podsypanej mąką.
Odciskamy kształty.
Układamy na pergaminie.
Środek ciastka wypełniamy pudrem landrynkowym(z górką).
Otwór na sznureczek robimy za pomocą slomki.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni 10 minut.
Po upieczeniu ciasteczka muszą wystygną aby można było je ściągnąć z papieru.
Puszyste pierniczki z marmoladą różaną.
Przepis na te pierniczki króluje w święta w mojej rodzinie od kilku lat.Jest hitem na stole świątecznym nawet ciasta się kryją przy tych puszystych podusiach.
Ciężko dokładnie opisać co się czuje jedząc je.
Poprostu niebo w gębie!Zachęcam do spróbowania a napewno każdego roku będą gościć w waszych domach.
Składniki na ok 4 duże blachy piekarnikowe:
3 jajka,
3 żółtka,
1 kg mąki pszennej,
1 szklanka sztucznego miodu,
250 g margaryny,
200 g cukru,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
2 łyżki cynamonu,
1 łyżka smalcu
oraz marmolada różana do nadziewania pierników
Ze 100g cukru robimy karmel (cukier wsypujemy do małego garnuszka i stawiamy na małym ogniu.Cukru nie mieszamy tylko delikatnie potrzasamy garnuszkiem aż się rozpuści. )
Do rozpuszczonego cukru wlewamy bardzo ostrożnie pół szklanki gorącej wody chwilkę czekamy aż resztki cukru okleją się od dna i dolewamy szklankę miodu.
Dosypujemy tez proszek do pieczenia(spieni się w karmelu i tak właśnie ma byc).
Rozpuszczamy margarynęna osobnym rądelku.
3 jajka i 3 żółtka ucieramy w mikserze z resztą cukru na puszysty krem.
Najwygodniej jest gdy nasz robot kuchenny posiada końcówkę hak wtedy wszystkie składniki po kolei dokładamy do ubitych jajek.Jeśli takiej końcówki nie posiadacie trzeba wyrobić ciasto ręcznie lecz najpierw należy przestudzić karmel i margarynę.
Ciasto po wyrobienie jest dość luźne i należy włożyć go do lodówki na calą noc.
Ciasto następnego dnia jest dość twarde ale plastyczne.Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wykrawamy szklanką krążki.
Na środek krążka nakładamy marmoladę różaną,boki ciasta smarujemy delikatnie woda aby górny krążek dobrze się przykleił.
Gotowe pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Trzeba pozostawić ok 5 cm odstęp między ciasteczkami gdyż dość urosną.Pieczemy w 160 stopniach 15 minut.
Wystudzone pierniki polewamy roztopioną czekolada i posypujemy dowolnymi posypkami.
Polewa:
Pół na pół tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady,
na każde 100 g czekolady 2 łyzek masła.
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ciasteczka orzeszki z nadzieniem orzechowym i orzechowo kokosowym.
Święta idą wiec czas aby upiec jakieś pyszności które posmakują wszystkim gościom no i nam też!Święta zdecydowanie dobra okazja aby upiec ciasteczka orzeszki są pyszne i rozplywają się w ustach.
Są dość pracochłonne ale czego nie robi się dla takiego efektu smakowego.
Składniki na około 35 orzechów:
200 g mąki pszennej,
1 40 g masła,
100g zmielonych orzechów włoskich,
100 g cukru pudru
Składniki połączyć w jednolitą masę.Ciasto odrazu jest gotowe do wyklejania foremek.
Ja mam foremki metalowe pojedyncze.
Mała kuleczke ciasta trzeba włożyć do natłuszczonej foremki i rozpłaszczyć palcem aby postać dolek.
Po wyklejamy wszystkich foremek pieczemy w 180 stopniach od 6-8 minut.
Kolor ma być złoty ale nie brązowy gdyż ciastka nabiorą gorzkawego smaku.
Po przestudzenia podwazamy ciasto wykalaczką.
Gdy wszystkie łupinki mamy upieczone zabieramy się za krem.
Do masy orzechowej potrzeba:
100 g miękkiego masła,
100g cukru pudru,
1 żółtko,
120 g mielonych orzechów włoskich,
2 łyżeczki spirytusu,
1 łyżka kakao
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem.Dodajemy żółtko i pozostałe składniki.Ucieramy.
Masa wypełniamy upieczone ciastka i łączymy po dwa tak aby utworzyły kształt orzecha.
Masa orzechowo-kokosowa:
100g miękkiego masła,
100g cukru pudru,
1 żółtko,
60g zblendowanych wiórkow kokosowych,
60 g mielonych orzechów włoskich,
2 łyżki spirytusu lub likieru kokosowego lub orzechowego
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.Dodajemy pozostałe składniki.Ucieramy.
wtorek, 8 grudnia 2015
Kokosanki.
Pyszne,chrupiace z zewnątrz w puszyste w środku oto definicja idealnych kokosanek.
Podaje przepis na szybkie ciasteczka:
5 białek,
szczypta soli,
280 g drobnego cukru,
400g kokosu
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania zacząć dosypywac po łyżce cukru.
Miksować na wysoki obrotach do czasu aż cały cukier rozpuści się w białkach to trwa około 10 minut.
Następnie powoli dosypywac kokos i juz na wolnych obrotach połączyć wszystko w jednolitą masę.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni około 15-17 minut.
Masę najwygodniej nakładać mała łyżeczką.
niedziela, 29 listopada 2015
Serowe pychotki.
Przepis na te banalnie proste ale fantastyczne ciasteczka przechodzi z pokolenia na pokolenie.Moja babcia je piekła moja mama je piecze no i ja też zaczęłam.
W smaku i konsystencji przypominają mi trójkąty
półfrancuskie z serem.Trzy główne składniki nic trudnego a efekt sami musicie spróbować gorąco polecam.
Skladniki:
250 g białego półtłustego sera,
250 g margaryny zimnej,
2 szklanki mąki,
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Pozostałe skladniki:
3 łyżki brązowego cukru (może być też bialy ),
2 żółtka do smarowania ciasteczek
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok pół centymetra.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nie trzeba robić dużych przerw między ciasteczkami gdyż już nie urosną zbytnio.
Ciasteczka smaruje roztrzepanym żółtkiem i solidnie sypie cukrem.
Pieke 12 minut w 210 stopniach.
Ciasteczka korzenne.
Pyszne ciasteczka robiłam juz kilka razy są chrupiące ale nie twarde!!Najlepiej smakują z czekolada wtedy lekko nawilgną super naprawdę warto upiec.
300 g mąki,
1 łyżeczka sody,
120 g cukru najlepiej brązowego
szczypta soli,
pół opakowania przyprawy do piernika,
1 jajko,
200 g zimnego masła
Wszystkie składniki zagniatam.Wstawiam do lodówki na pół godziny.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto walkuje na grubość około pół centymetra.
Wykrawam foremkami,układam na blasze i pieke przez 12-15 minut w 170 stopniach .
Gdy ciastka się upieką i wystudzą wystarczy rozpuścić w kompieli wodnej jedną mleczna czekoladę.
Posmarować nią ciasteczka i ozdobić według uznania.
wtorek, 24 listopada 2015
Kuleczki ziemniaczane.
Pyszne, puszyste całą rodzina uwielbia.
Dobrze mieć zapas w zamrażarce na gorsze dni gdy chce się zjeść coś nie zdrowego.Robie je z ziemniaków które zostały z obiadu.
Takie ziemniaki wystarczy utłuc lub przepuścić przez maszynkę,doprawić i popanierować.
Na 1 kilogram ziemniaków potrzeba:
1 jajko,
sól, pieprz do smaku,
mogą być też zioła Prowansalskie,
bułka tarta
Do przepuszczonych przez maszynkę, zimnych ziemniaków dodać jajko i przyprawy.
Wymieszać i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Panierować i smażyć na głębokim tłuszczu lub zamrozić i smażyć kiedy zajdzie potrzeba.
Dobrze mieć zapas w zamrażarce na gorsze dni gdy chce się zjeść coś nie zdrowego.Robie je z ziemniaków które zostały z obiadu.
Takie ziemniaki wystarczy utłuc lub przepuścić przez maszynkę,doprawić i popanierować.
Na 1 kilogram ziemniaków potrzeba:
1 jajko,
sól, pieprz do smaku,
mogą być też zioła Prowansalskie,
bułka tarta
Do przepuszczonych przez maszynkę, zimnych ziemniaków dodać jajko i przyprawy.
Wymieszać i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Panierować i smażyć na głębokim tłuszczu lub zamrozić i smażyć kiedy zajdzie potrzeba.
Piernik staropolski dojrzewający.
Ciasto to powinno według książki dojrzewać od 4 do 6 tygodni.
Moje będzie leżakowalo 3 tygodnie gdyż się troszkę zagapiłam.
Z tej ilości masy wyjdą 3 blaty o wymiarach 39×26 cm.
Masę tydzień przed świętami trzeba podzielić na równe części i upiec na blaszeroką wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy przestaną należy blaty posmarować gorąca marmolada lub powidlami śliwkowymi.
Ja będę spodnia warstwę smarowałam powidłami i kremem grysikowym.
Ciasto po przełożeniu musi poleżeć w lodówce trzy dni aby zmiękło.
Następnie kroi się je na trzy kawałki i polewa czekolada lub lukrem i ozdabiania orzechami włoskimi.
Składniki :
500g miodu wielokwiatowego,
1,5 szklanki cukru,
250 g masła,
Te składniki należy zagotować w garnku tak aby cukier się całkowicie rozpuścił.
Odstawiamy do wystudzenia.
1 kg mąki pszennej,
3 łyżeczki sody,
125 ml mleka,
3 jajka,
szczypta soli,
2 opakowania przyprawy do piernika
Wszystkie składniki najlepiej wyrobić robotem z końcówka hak!!
Ciasto przełożyć do garnka lub naczynia glinianego.Przykryć ściereczką lnianą i włożyć do lodówki.
Tydzień przed świętami ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy na blasze(39×26cm) wyłożonej pergaminem.temperatura 170 stopni 15-20 minut.
Gdy placki wystygną dolną warstwę posmarowalam powidłami śliwkowymi.
Na kolejną warstwę przygotowałam krem grysikowy.
500 ml mleka,
łyżka cukru,
6 łyżek kaszy mannej,
1 kostka miękkiego masła,
2 łyżki cukru pudru
Grysik ugotować i wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem.
Dodać zimny grysik i miksować do czasu otrzymania jednolitego kremu.
Kremem pokryłam kolejna warstwę.Zapakowana ciasto w papier do pieczenia i schowała na 4 dni do lodówki.
Dzień przed wigilia dzielimy piernik na części I polewamy całość czekolada lub lukrem.I mnie jest to czekolada.
Potrzebowałam
6 tabliczek mlecznej czekolady,
kostka masła
Czekoladę i kawałki masła rozpuściłam nad kompielą wodna.
Subskrybuj:
Posty (Atom)