Translate

wtorek, 22 grudnia 2015

Ciasteczka orzeszki z nadzieniem orzechowym i orzechowo kokosowym.


Święta idą wiec czas aby upiec jakieś pyszności które posmakują wszystkim gościom no i nam też!Święta zdecydowanie dobra okazja aby upiec ciasteczka orzeszki są pyszne i rozplywają się w ustach.
Są dość pracochłonne ale czego nie robi się dla takiego efektu smakowego. 

Składniki na około 35 orzechów:

200 g mąki pszennej, 
1 40 g masła, 
100g zmielonych orzechów włoskich, 
100 g cukru pudru

Składniki połączyć w jednolitą masę.Ciasto odrazu jest gotowe do wyklejania foremek.
Ja mam foremki metalowe pojedyncze.
Mała kuleczke ciasta trzeba włożyć do natłuszczonej foremki i rozpłaszczyć palcem aby postać dolek.
Po wyklejamy wszystkich foremek pieczemy w 180 stopniach od 6-8 minut.
Kolor ma być złoty ale nie brązowy gdyż ciastka nabiorą gorzkawego smaku.
Po przestudzenia podwazamy  ciasto wykalaczką. 
Gdy wszystkie łupinki mamy upieczone zabieramy się za krem.

Do masy orzechowej potrzeba:

100 g miękkiego masła, 
100g cukru pudru,
1 żółtko, 
120 g mielonych orzechów włoskich, 
2 łyżeczki spirytusu,
1 łyżka kakao


Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem.Dodajemy żółtko i pozostałe składniki.Ucieramy.
Masa wypełniamy upieczone ciastka i łączymy po dwa tak aby utworzyły kształt orzecha.

Masa orzechowo-kokosowa:

100g miękkiego masła,
100g cukru pudru,
1 żółtko, 
60g zblendowanych wiórkow kokosowych,
60 g mielonych orzechów włoskich, 
2 łyżki spirytusu lub likieru kokosowego lub orzechowego

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.Dodajemy pozostałe składniki.Ucieramy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz