Święta idą wiec czas aby upiec jakieś pyszności które posmakują wszystkim gościom no i nam też!Święta zdecydowanie dobra okazja aby upiec ciasteczka orzeszki są pyszne i rozplywają się w ustach.
Są dość pracochłonne ale czego nie robi się dla takiego efektu smakowego.
Składniki na około 35 orzechów:
200 g mąki pszennej,
1 40 g masła,
100g zmielonych orzechów włoskich,
100 g cukru pudru
Składniki połączyć w jednolitą masę.Ciasto odrazu jest gotowe do wyklejania foremek.
Ja mam foremki metalowe pojedyncze.
Mała kuleczke ciasta trzeba włożyć do natłuszczonej foremki i rozpłaszczyć palcem aby postać dolek.
Po wyklejamy wszystkich foremek pieczemy w 180 stopniach od 6-8 minut.
Kolor ma być złoty ale nie brązowy gdyż ciastka nabiorą gorzkawego smaku.
Po przestudzenia podwazamy ciasto wykalaczką.
Gdy wszystkie łupinki mamy upieczone zabieramy się za krem.
Do masy orzechowej potrzeba:
100 g miękkiego masła,
100g cukru pudru,
1 żółtko,
120 g mielonych orzechów włoskich,
2 łyżeczki spirytusu,
1 łyżka kakao
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem.Dodajemy żółtko i pozostałe składniki.Ucieramy.
Masa wypełniamy upieczone ciastka i łączymy po dwa tak aby utworzyły kształt orzecha.
Masa orzechowo-kokosowa:
100g miękkiego masła,
100g cukru pudru,
1 żółtko,
60g zblendowanych wiórkow kokosowych,
60 g mielonych orzechów włoskich,
2 łyżki spirytusu lub likieru kokosowego lub orzechowego
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.Dodajemy pozostałe składniki.Ucieramy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz