Translate

środa, 23 grudnia 2015

Ciasto kinder pingui.


Kinder pingui to pyszny batonik któremu trudno się oprzeć miłośnikom czekolady.Puszysty,delikatny krem i akcent czekolady po środku to musi być pyszne!

Składniki na biszkopt:
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki pszennej,
1/3 szklanki kakao

Białka ubić na sztywno.Dosypywac po łyżce cukru ciągle miksująć.Następnie dodawać po jednym żółtku.Do masy przesiać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto wylać na blachę 26/26 cm wyłożoną pergaminem i piec w 170 stopniach przez 35 minut.
Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika rzucamy trzy razy na podłogę z wysokości ok 50 cm.To sprawi że ciast będzie bardziej puszyste.

Krem:

500 ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
250 g serka mascarpone

Polewa:

100g gorzkiej czekolady,
100g mlecznej czekolady,
4 łyżki masła
Składniki rozpuszczamy nad kompielą wodną.

Zimną kremówkę ubijamy dodając pod koniec cukier i serek.Krem musi być gładki.

Zimny biszkopt kroimy na dwie części.
Dół smarujemy połową kremu następnie polewamy czekoladą.Wkładamy na 5 minut do zamrażarki po czym smarujemy resztą kremu i pokrywamy pozostałym biszkoptem.
Górę polewamy pozostałą czekoladą którą można posypać kokosem.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz