Translate

niedziela, 27 września 2015

Perfekcyjny biszkopt kakaowy.



Blaszka o wymiarach 26×26

5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki gorzkiego kakao

Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę.Dosypywac po łyżce cukru cały czas ubijając.
Dodać po jednym żółtka ciągle miksująć. 
Mąkę oraz kakao przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać z masą ruzgą kuchenną.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Nie smarujemy boków formy.
Przelewamy ciasto do formy i wyglądzamy górę. 
Pieczemy w 170 stopniach 35 minut do suchego patyczka.
Wyciągamy z piekarnika i rzucamy 3 razy o podłogę z wysokości ok 50 cm.Pozostawiamy do wystudzenia.

1 komentarz: