Translate

poniedziałek, 20 lipca 2015

Zapiekanka pasterska.



Puree ziemniaczane :
1 kg ziemniaków ugotowanych,
4 łyżki masła,
pół szklanki mleka,
50 g sera żółtego,
pół pęczku koperku lub pietruszki,
sól, pieprz

0,5 kg mięsa mielonego,
cebula,
marchewka,
4 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,suszone oregano,mielony kmin rzymski,
puszka pomidorów,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
pół puszki kukurydzy

Na patelni smażymy cebulę ,startą  marchew i starte ząbki czosnku.Dorzucamy mięso  przyprawy i smażymy,następnie blendujemy pomidory z koncentratem i dolewamy  do mięsa. Całość musi odparować.
Ziemniaki gotujemy,odcedzamy.Ja tłukę je taka drewnianą kulą do ucierania ciasta parzonego.Dodajemy resztę składników i mieszamy aby puree było idealnie gładkie.
Na spód naczynia do zapiekania wykładamy mięso które posypujemy kukurydzą. Na górę wykładamy puree ziemniaczane(można zrobić na górze fale widelcem dla ozdoby).Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz