Na tej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z produktów dostępnych dla każdego które każdy samodzielnie zdoła wykonać.Są tu słodkie wypieki ktòre kocham jak i dania wytrawne. Smaczego :-)
Translate
czwartek, 23 lipca 2015
Biszkopt, rewelacyjny przepis.
6 jajek,
niepełna szklanka (250ml) mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej!
Formę 26 cm nie smarujemy jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania białek dodajemy po jednej łyżce cukru nie przestając miksować.
Następnie dodajemy po jednym żółtka i miksujemy.
Mąki trzeba przesiać nad białkami i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką lub ruzgą.
Masę przekładamy do formy,wyrównujemy.
Pieczemy 35-40 minut w 160-170 stopniach.
Zaraz po upieczeniu rzucamy forma z wysokości 60 cm o ziemię dwa razy.To bardzo ważny element tego biszkoptu będzie puszysty,równy, fantastyczny ☺.
Studzimy w formie następnie obkrawamy brzegi nożem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jak czytam w przepisie " rzucamy formą z wysokości 60 cm o ziemię" to nie mogę opanować śmiechu,to profanacja,bez sensu,bzdura.
OdpowiedzUsuńProszę najpierw spróbować a pózniej wypowiadać się na ten temat.Trzeba być otwartym na nowe techniki.coz poradzę to działa i tyle!Tysiece kobiet przetestowało właśnie ten przepis i każda jest zszokowana i zachwycona pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa taki tort piekę już od kilku lat ,a rzucam nim od 4 lat i zawsze jest piękny.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały 😉
OdpowiedzUsuńdlaczego dwa razy się rzuca a nie raz?
OdpowiedzUsuńPrzy jednorazowym rzuceniu ucieka mało powietrza dopiero drugie a nawet trzecie rzucenie daje idealny efekt
OdpowiedzUsuń