Translate

czwartek, 2 lipca 2015

Cynamonowe ciasto drożdżowe do rwania.




Ciasto drożdżowe:
25g świeżych drożdży,
pół szklanki mleka,
50g cukru,
2 jajka,
400g mąki pszennej,
50 g rozpuszczonego masła,
szczypta soli.

dodatkowo:
100g cukru brązowego ale może być też biały kryształ,
50 g roztopionego masła,
2 łyżki cynamonu.


Mleko podgrzać w rondelku,pokruszyć do ciepłego mleka drożdże i dodać łyżkę cukru.Wymieszać i zostawić rozczyn na 15 minut w ciepłym miejscu.
Do miski wsypać mąkę dodać jajka, cukier,sól i rozpuszczone masło.Wlać rozczyn z drożdży i zagnieść elastyczną kulę.Pozostawić na około godzinę do podwojenia objętości ciasta.
Formę na keks 25 cm wysmarować masłem.
Roztopić masło,cukier wymieszać z cynamonem.
Stolnicę oprószyć mąkę i rozwałkować ciasto mniej więcej na wielkość 50 na 30 cm.Całość ciasta wysmarować rozpuszczonym masłem i wysypać cukrem z cynamonem(zostawić troszkę masła i cukru na sam koniec)
Ciasto tniemy na 6 pionowych pasków równej szerokości.Nakładamy jeden na drugi rozciągamy aby były mniej więcej tej samej długości.
Następnie pniemy znów na 6 kawałków aby powstało kształtu chusteczki.
Po kolei bierzemy stosy ciasta i układamy w formie jeden przy drugim.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wypełni całą foremkę smarujemy resztą masła i sypiemy cukrem z cynamonem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz