mniamimami.blogspot.com |
150g mąki,
75g masła,
1 żółtko,
1,5 łyżki śmietany 18%,
szczypta soli
Wypełnienie:
2 większe marchewki,
pół papryki czerwonej i pół żółtej
100g boczku
50 g sera z niebieską pleśnią
Sos:
łyżka masła,
łyżka mąki,
1,5 szklanki zimnego mleka,
gałka muszkatołowa,
sół,zioła prowansalskie
1 jajko
Z podanych składników zagnistamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Marchew obieramy,tniemy mandoliną na cienkie paski i wrzucamy do wrzącej,osolonej wody na kilka minut aby zmiękła.
Papryki tniemy w cieńkie paseczki,boczek w małą kosteczkę.
W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i rozprowadzamy aby nie było grudek.Zalewamy mlekiem intensywnie mieszając przez chwilę.Doprawiamy gałką,solą i ziołami suszonymi.
Gdy sos będzie gładki i dość gęsty odstawiamy do przestygnięcia.Po kilku minutach można dodać jajko i wymieszać.
Formę wykładamy ciastem.Nakłuwamy spód aby pozostała płaska.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie wyciągamy ja z pieca,studzimy i zalewamy jej dno sosem.
Na sos układamy na około warzywa.Gdy skończymy w szczeliny wkładamy boczek i ser pleśniowy.
Pieczemy kolejne 25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz