Ciasto drożdżowe:
200 ml mleka,
50g świeżych drożdży,
150g cukru,
500g mąki pszennej,
90g miękkiego masła,
1 jajko
Mleko podgrzewamy w rondelku,zdejmujemy z ognia,kruszymy drożdże i dodajemy połowę cukru-mieszamy,odstawiamy na 5 minut.
Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn z drożdży.
Ugniatamy ciasto na elastyczną kulę-odstawiamy.Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Kruszonka:
70g mąki pszennej,
50g cukru,
50g masła
Składniki ugniatamy ze sobą i schładzamy w lodówce.
Kogel-mogel:
3 żółtka,
3 łyżeczki cukru
600g truskawek
Żółtka ubić z cukrem na jasny krem.
Ciasto rozwałkować cienko,posmarować koglem moglem(trochę zostawić na posmarowanie wierzchu drożdżówek.Na całość rozłożyć pokrojone truskawki i zrolować jak roladę.Walec smarujemy pozostałym koglem moglem oraz kruszymy kruszonkę.Można też dodać migdały, oraz polać lukrem już po upieczeniu.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz