Translate

sobota, 1 sierpnia 2015

Sałatka szwedzka.Słodko kwaśne zapasy na zimę.



1,5 kg ogórków gruntowych,
2 marchewki,
2 litry przegotowanej zimnej wody,
4 płaskie łyżki soli kamiennej

Zalewa:
2 szklanki wody,
1 szklanka cukru,
1 szklanka octu spirytusowego

Dodatkowo:
ziele angielskie,
liść laurowy

Ogórki dobrze umyte potrzec na mandolinie,marchew tez.
Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią poszatkowane  warzywa.Odstawić na godzinę aby ogórki nasiakneły słonym smakiem.
Po godzinie odcedzamy ogórki z zalewy.
W garnku podgrzewamy wodę z octem i cukrem.Czekamy aż cukier się rozpuści.
Słoiki muszą być sparzone,najlepiej 0,5 litra(na ta ilość ogorków wyszło mi 5 słoiczków ).Do każdego słoika dajemy po dwa liście laurowe i dwie kulki ziela angielskiego.
Napełniamy słoiki do 3/4 wysokości słoika. Zalewamy zalewa tak aby ogórki były przykryte wodą.
Wstawiamy do garnka wyłożonego ścierką i gotujemy 10 minut.Po tym czasie wyciągamy do wystudzenia.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz