Translate

czwartek, 13 sierpnia 2015

Marchewkowy chleb drożdżowy.


350 g mąki
200 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
2 średniej wielkości marchewki
garść siemienia lnianego
suszona bazylia
olej do wysmarowania formy
mleko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
łyżeczka mielone kozieradki jeśli ktoś ma

Podgrzewamy 200 ml mleka i odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąki robiąc w niej dołek.Kruszymy do niego drożdże,cukier i 5 łyżek mleka-mieszamy drożdże z mlekiem i posypujemy odrobiną mąki z boków miski.
Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu dodajemy potartą marchewkę i resztę składników-ugniatamy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia ok 40 minut.
Smarujemy formę keksówkę 24-26 cm olejem.
Ciasto ponownie ugniatamy i przekładamy do formy na około 30 minut by wyrosło.
Przed pieczeniem smarujemy górę chleba mlekiem,
Pieczemy na dolnym piętrze piekarnika 1 h w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz