Translate

niedziela, 23 sierpnia 2015

Makowiec z kruszonką i białą czekoladą



Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka octu

Masa makowa:

opakowanie masy makowej (u mnie z Biedronki)
4 białka
2 łyżki cukru
2 łyżki kokosu
kilka kropel aromatu cytrynowego
łyżka wódki

Polewa:

tabliczka białej czekolady
2 łyżeczki masła
łyżka mleka

Blaszkę 26/26 wykładamy pergaminem a brzegi smarujemy masłem.
Piekarnik 180 stopni.
Zagnieść ciasto z podanych składników.
Więcej niż połową wyklejamy spód blaszki.
Masę makowa odcedzamy jeśli w puszcze jest zbyt dużo wody.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Masę makową oraz dodatki mieszamy ze sobą łyżką.Na sam koniec przekładamy białka i razem wszystko musimy połączyć.
Masę wylewamy na spód ciasta i kruszymy pozostałą kruszonką.
Całość sypiemy jeszcze po wierzchu kokosem.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Czekoladę,masło i mleko umieszczamy nad kąpielą wodną-rozpuszczamy i polewamy ciasto.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz