Translate

środa, 8 lipca 2015

Sernik na murzynku.





Spód ciasta:
kostka margaryny,
4 łyżki kakao,
pół szklanki mleka,
1 1/2 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka (żółtka oddzielić od białek),
50 g wiórów kokosowych

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
100 ml kremówki,
3 jajka,
100 cukru,
sok z połowy cytryny,

Polewa:
100 ml kremówki,
60 g gorzkiej czekolady,
60 g mlecznej czekolady

Do garnka włożyć margarynę,cukier,kakao,mleko-rozpuścić i odstawić do wystudzeniu.Dodać do płynnej masy mąkę,proszek,żółtka,kokos-wymieszać.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z kakaową masą.
Dno tortownicy 26 cm wyłożyć pergaminem i wylać masę,piec 20 minut w 180 stopniach.

Do miksera dajemy całe jajka razem z cukrem,miksujemy chwilę.Następnie dodajemy ser i miksujemy.Po chwili dodajemy sok z cytryny a na sam koniec wlewamy kremówkę-miksujemy.

Po 20 minutach wyciągamy ciasto i rzucamy nim na ziemię 2 razy z wysokości ok 50 cm.Następnie wlewamy szybko masę serowa i wkładamy na kolejne 35 minut do piekarnika.

Gdy ciasto wstydzi się podgrzewany kremówkę i wkładamy połamane na kawałki czekoladę-mieszamy i gdy osiągnie kremową konsystencję wylewamy na ciasto.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz