Translate

środa, 15 lipca 2015

Pyszny chlebek z cukinia.



500 g mąki pszennej,
40 g drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
2 łyżeczki soli,
1 łyżka cukru,
garść siemienia lnianego,
250 g startuj cukinii,

Dodatkowo:
olej do wysmarowania formy (keksówka 30-40 cm)
mleko do posmarowania chleba

Do dużej miski wsypać mąkę w której robimy dołek i kruszymy do środka drożdże,zasypanemy je łyżką cukru i zalewamy 5 łyżkami mleka.Drożdże z mlekiem trzeba rozmieszczenie i podsypaćwiczenia mąką z boków miski.
Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Cukinie obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki,odciskamy nadmiar płynu.
Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy.Odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Formę smarujemy olejem.
Ciasto po wyrośnięcia przekładamy na Stolnicę wysypana mąką i wyrabiamy.
Przekładamy do formy i odstawiamy na kolejne 40 minut.Górę chleba smarujemy mlekiem przed pieczeniem.Po tym czasie pieczemy 50 minut w 180 stopniach na dolnym piętrze piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz