Translate

czwartek, 9 lipca 2015

Krokiety z kalafiorowo ziemniaczanym pure.




Naleśniki ok 30 sztuk:
300 g mąki,
6 jajek,
825 ml mleka,
3 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli

Farsz:
średniej wielkości kalafior,
6 średnich ziemniaków,
1 jajko,
pół pęczku pietruszki,
sól,pieprz,
łyżka masła,
200 g wędzonego boczku,
cebula,
pół szklanki bułki tartej

Panierka:
3 jajka,
bułka tartą,
olej do smażenia

Mąkę przesiać do miski miksera dodać jajka, sól i połowę mleka-miksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Dolewać resztę mleka w międzyczasie.Na samym końcu cukrem wlać masło.
Naleśniki smażyć na natłuszczonet średnio rozgrzanej patelni o wymiarach 20 cm.

Kalafior podzielić na różyczki,ziemniaki obrać pokroić w kostkę i ugotować razem  warzywa do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzić i rozgnieść na puree dodając przyprawy,zioła i kawałek masła.Masę przestudzić.
Boczek podsmażyć na patelni i cebule zeszklić-dorzucić do masy.
Dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać dokładnie.


Łyżkę farszu nakładamy na środek naleśniki i rozpłaszczamy.
Zawijanie zaczynamy od boków które zakładamy do środka a następnie delikatnie rolujemy od dołu do góry.

Panierujemy,smażymy na złoty kolor z obu stron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz