Translate

niedziela, 28 czerwca 2015

Gołąbki z młodej kapusty.



Sredniej wielkości kapusta,
kilogran mięsa mielonego,
3 torebki ryżu,
sól,pieprz,
włoszczyzna,
pomidory w puszce,
koncentrat pomidorowy,
litr bulionu

Kapustę wkładamy do dużego garnka,zalewamy wodą.Gotujemy parę minut aby liście zmiękły i dało się je ściągać.Ryż gotujemy na pół miękko.Do miski wkładamy mięso,przyprawy i ugotowany ryż-mieszamy.
Obgotowany liść układamy płasko, na środek nakładamy farsz.Zwijanie zaczynamy od boków,zawijamy je do środka potek rolujemy od grubszej strony liścia do cieńszej i tak powtarzamy do wykończenia liści bądz farszu.
Zwinięte gołąbki najlepiej przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego na dnie największym liściem kapusty tak aby gołąbki nie przywarły do dna naczynia.
Między gołąbki wkładam też pokrojoną włoszczyznę wtedy sos ma cudowny smak a i same uduszone zarzywa w sosie pomidorowych są przepyszne.
Sos pomidorowy:
do bulionu dodać zblendowane pomidory i koncentrat,doprawić do smaku.Chwilę gotować aby sos trochę zgęstniał.
Zalewamy gołąbki sosem i wkładamy do piekarnika na ok 2 godziny temp. 190 stopni.
Smacznego 😚

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz