Translate

sobota, 26 marca 2016

Sernik z kremem kawowym


Sernik to już chyba tradycja na każdych urodzinach,świętach musi być sernik!
Tym razem troszkę zaszalalam i wyszedł sernik z efektem powiedzmy 3D😊
Może kogoś zainspiruje powodzenia i smacznego.

Spód kakaowy na tortownice 26 cm

200 g mąki,
120 g masła z lodówki,
80 g cukru pudru,
2 żółtka,
1 łyżka kakao gorzkiego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

1 kg sera ja użyłam z wiaderka,
160 g cukru pudru,
120 g miękkiego masła,
6 jajek,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
szczypta soli

Wierzch sernika

500 ml kremówki
łyżka cukru pudru,
łyżka kawy inki,
łyżka kawy spania
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
łyżka masła

Wszystkie składniki na spód ciasta zagniatamy i wylepiam dno tortownicy.Nie ma potrzeby kłaść pergaminu ani smarować masłem.
Pieke 15 minut w 170 stopniach. Studzę.

Białka oddzielam od żółtek.
Ubijam białka ze szczyptą soli na nie do końca sztywną pianę.
Odstawiam białka  i miksuję żółtka z cukrem na puszysta masę.
Następnie po kawałku dodaje masło,miksuję i po chwili dodaje ser i miksuję na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
Dodaję przesianą mąkę oraz białka i juz za pomocą trzepaczki delikatnie mieszam masę serową.
Wylewamy na przestudzony spód,wyrównuje i pieke przez 15 minut w 170 stopni następnie kolejne 90 minut juz w 120 stopniach.

Gdy ciasto się upiecze trzeba je całkowicie wystudzić.
Wierzch ciasta czyli bita śmietana.
Trzeba ubić śmietanę z cukrem pudrem wysmarować cienką warstwą wierzch sernika,następnie dodałam do pozostałej części śmietany kawy i wymieszałam.Z kremu kawowe go za pomocą rękawa cukierniczego bez żadnej tylki zrobiłam 8 dużych kropek na brzegach.
Rozpuściłam czekoladę z masłem nad kąpielą wodną.
Łyżkę do zupy zamoczyłam w czekoladzie i przeciągnełam nią od wierzchu kropki kawowej do środka ciasta.W ten sposób powstał efekt kwiatu.




czwartek, 24 marca 2016

Mini babeczki do koszyczka wielkanocnego



Wielkanoc za rogiem  tak więc trzeba upiec babeczki dla dzieci do koszyczków.
Te spodobały mi się najbardziej i wam serdecznie polecam ten przepis.Kokosowe babeczki nie tylko pięknie wyglądają ale i cudnie smakują.

Składniki na 6 babeczki

1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół szklanki wiórkow kokosowych,
60 g miękkiego masła,
100g cukru,
1 jajko,
50 ml mleka

W misce mieszam suche składniki (mąki i proszek i pieczenia).
Do miksera przekładam masło oraz cukier.Ucieramy na puszysta masę.Następnie dodaje jajko i nadal miksuję.
Następnie kokos.
Odstawiam robót i juz ręcznie po troszku do masy dodaje mąkę na przemian z mlekiem i mieszam tylko do połączenia składników.
Foremki smaruje olejem i nakładam ciasto do 3/4 wysokości.
Pieke 20 minut w 160 stopniach do suchego patyczka.

Zimne babeczki Polewam rozpuszczoną czekoladą.