Translate

środa, 6 stycznia 2016

Mini serniczki na spodzie z ciasteczek korzennych.


Małe,urocze,pyszne miniaturki sernika.Korzenny posmak budzi wspomnienie świat.Najlepiej smakują następnego dnia.Szybkie w przygotowaniu a robią duże wrażenie wizualne jak i smakowe.

Na spód potrzebujemy:

200 g ciasteczek korzennych,
80 g roztopionego masła

Masa serowa:

800 g sera twarogowego (ja użyłam z wiaderka),
3 jajka,
4 łyżki cukru

Podanych składników starczy na ok 18-20 papilot.
Piekarnik ustawiamy na 150 stopni.

Ciasteczka pożądanie rozdrobnione mieszamy z roztopionym masłem.
Masa powinna przypominać wilgotny piasek.

W robocie na małych obrotach miksujemy ser,jaja i cukier przez dwie minutki.Składniki mają się tylko połączyć a nie napowietrzyc.

Na dno papilot wykładamy po łyżeczce ciasteczek,ugniatamy.
Cała papilotkę wypełniamy masą serową i wkładamy na 30 minut do piekarnika (150 stopni).

Serniczki po upieczeniu odstawiamy do wystygniecia najlepiej na calą noc.

Ja serniczki z wierzchu posmarowalam cienką warstwą marmolady różanej następnie oblałam czekoladą deserową oraz na środek każdej dla dekoracji ułożyłam połówkę orzecha włoskiego i posypałam makiem.