Translate

niedziela, 28 czerwca 2015

Murzynek z kremem z kaszy mannej polany czekoladą.




Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao (mocne)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Krem:
25 dag masła (o temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka
1 łyżka spirytusu

Kasza manna:
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kaszy mannej

Polewa czekoladowa :
15 dag masła
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru

Brutfankę,keksówkę o wymiarach 30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Do dużej miski przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wsypać 1/2 szklanki cukru i wymieszać.
W oddzielnej miseczce jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać mleko i olej. Połączyć z suchymi składnikami, dobrze wymiksować.
Keksówkę wysmarować masłem , posypać bułką tarta, przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".
Upieczone ciasto zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przygotowujemy polewę:wszystkie składniki podgrzać w rondelku,wymieszać,zagowować,wystudzić.
Gotujemy kaszę manną z podanych składników-chłodzimy.
Krem:miękkie masło ucieramy w mikserze z połową szklanki cukru,dodajemy mleko oraz alkohol.Następnie dodajemy zimną kaszę manną i wkładamy na kilka minut do zamrażarki aby masa szybko zgęstniała.
Wystudzone ciastonkroimy na pół,smarujemy dolną część połową masy grysikowej,przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy górę i brzegi kremem.
Polewamy czekoladą.Warto też posypać podprażonym kokosem lub płatkami migdałowymi.

Gołąbki z młodej kapusty.



Sredniej wielkości kapusta,
kilogran mięsa mielonego,
3 torebki ryżu,
sól,pieprz,
włoszczyzna,
pomidory w puszce,
koncentrat pomidorowy,
litr bulionu

Kapustę wkładamy do dużego garnka,zalewamy wodą.Gotujemy parę minut aby liście zmiękły i dało się je ściągać.Ryż gotujemy na pół miękko.Do miski wkładamy mięso,przyprawy i ugotowany ryż-mieszamy.
Obgotowany liść układamy płasko, na środek nakładamy farsz.Zwijanie zaczynamy od boków,zawijamy je do środka potek rolujemy od grubszej strony liścia do cieńszej i tak powtarzamy do wykończenia liści bądz farszu.
Zwinięte gołąbki najlepiej przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego na dnie największym liściem kapusty tak aby gołąbki nie przywarły do dna naczynia.
Między gołąbki wkładam też pokrojoną włoszczyznę wtedy sos ma cudowny smak a i same uduszone zarzywa w sosie pomidorowych są przepyszne.
Sos pomidorowy:
do bulionu dodać zblendowane pomidory i koncentrat,doprawić do smaku.Chwilę gotować aby sos trochę zgęstniał.
Zalewamy gołąbki sosem i wkładamy do piekarnika na ok 2 godziny temp. 190 stopni.
Smacznego 😚

Gdy waga odmówi współpracy :-)


sobota, 27 czerwca 2015

Kotlety jajeczne.



8 jajek ugotowanych na twardo,
2 jajka surowe,
cebula,
sól,pieprz,
zioła,
bułka tarta,
olej do smażenia

Jajka zetrzeć na tarce,dodać pozostałe składniki i formować klopsy.
Obtoczyć dodatkowo w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor.
Smacznego 😚

Kurczakowe kąski z ziołami.




jedna podwójna pierś z kurczaka,
3 łyżki keczupu obojętnie jaki macie,
sól,
świerze zioła: lubczyk,pietruszka,
czosnek granulowany,
bułka tarta,
olej do smażenia

Pierś kroimy w kostkę i wkładamy do miski.
Robimy marynatę: keczup,posiekane zioła czosnek i sól.Zalewamy tym kurczaka i odstawiamy na pół godziny.
Widelcem przekładamy kawałki kurczaka do bułki i obtaczamy.Kąski wkładamy na rozgrzany olej i pieczemy z każdej strony po 2 minuty.
Pychotka :-)

czwartek, 25 czerwca 2015

Muffinki z parówką.



2 szklaki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sól,zioła,
100g roztopionego masła,
szklanka mleka,
2 jajka,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
100g potartego sera żółtego,
pół szklaki kukurydzy,
pół pęczku koperku,
pół papryki,
4-5 parówek

Suchu składniki wymieszać w misce.
Mokre wymiszać ze sobą,paprykę pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie dodatki dodać do mleka,masła i jajek.
Mokre wlać do mąki i wymieszać delikatnie tak aby się połączyły.
Foremki masą można wypelniać po samą górę gdyź minimalnie urolną.Parówkę pokroić na 4 kawałki i wbić w środek masy.
Piec 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego

wtorek, 23 czerwca 2015

Truskawkowa chmurka.



O tym deserze trzeba napisać parę słów.Po piersze jest obłędne,za każdym razem wychodzi jeszcze lepiej i w trybie ekspresowym znika z talerzy.W oryginalnej wersji są maliny świeże lub mrożone,ale że maliny są bardzo drogie jeszcze i nie zawsze dostępne więc eksperymentuję z truskawkami.
Cieszę się że to zrobiłam gdyż wyszło świetnie a smak jest obłędny.Czuję się jak w niebie :-)

Ciasto kruche:
3 żółtka,
30g cukru pudru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół opakowania cukru waniliowego,
150g mąki pszennej,
100g masła

Wszystki składniki zagniatamy i chłodzimy przez pół godziny.
Formę 26×26 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Rozkładamy ciasto na spodzie i kłujemy widelcem.
Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.

Galaretka z truskawkami:
600g truskawek,
3 galaretki truskawkowe,
3 szklanki gorącej wody

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie.Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Owoce kroimy w plastry i wykładamy nimi wystudzone ciasto.Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki będzie znacznie szybciej.

Krem śmietanowy:
600 ml kremowki,
opakowanie serka mascarpone,
cukier waniliowy

Zimną kremówkę ubijamy dopiero wtedy gdy galaretka całkowicie stężeje.
Do ubitej smietany dodajemy serek i cukier nasad miksując żeby nie było grudek.
Wykładamy na galaretkę,wygładzamy wierzch.

Beza:
6 białek,
300g cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
garść migdałów

Na pergaminie musimy odrysować wielkość formy w której upiekliśmy spód.
Białka ubijamy na sztywno.Pianę utrwalamy cukrem,dodajemy go po jednej łyżce.Cukier musi się rozpuścić.Na sam koniec dodać mąkę i wymieszać.

Na szablonie wyłożyć bezę,posypać migdałami.
Piec 1h w 140 stopniach.

Upieczoną i wystudzoną bezę przełożyć na śmietanę. 




Drożdżówki z truskawkami i kruszonką.



Ciasto drożdżowe:
200 ml mleka,
50g świeżych drożdży,
150g cukru,
500g mąki pszennej,
90g miękkiego masła,
1 jajko

Mleko podgrzewamy w rondelku,zdejmujemy z ognia,kruszymy drożdże i dodajemy połowę cukru-mieszamy,odstawiamy na 5 minut.
Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn z drożdży.
Ugniatamy ciasto na elastyczną kulę-odstawiamy.Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Kruszonka:
70g mąki pszennej,
50g cukru,
50g masła

Składniki ugniatamy ze sobą i schładzamy w lodówce.

Kogel-mogel:
3 żółtka,
3 łyżeczki cukru 

600g truskawek

Żółtka ubić z cukrem na jasny krem.

Ciasto rozwałkować cienko,posmarować koglem moglem(trochę zostawić na posmarowanie wierzchu drożdżówek.Na całość rozłożyć pokrojone truskawki i zrolować jak roladę.Walec smarujemy pozostałym koglem moglem oraz kruszymy kruszonkę.Można też dodać migdały, oraz polać lukrem już po upieczeniu.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.



Tarta z warzywami.

mniamimami.blogspot.com

Składniki na ciasto:
150g mąki,
75g masła,
1 żółtko,
1,5 łyżki śmietany 18%,
szczypta soli

Wypełnienie:
2 większe marchewki,
pół papryki czerwonej i pół żółtej
100g boczku
50 g sera z niebieską pleśnią

Sos:
łyżka masła,
łyżka mąki,
1,5 szklanki zimnego mleka,
gałka muszkatołowa,
sół,zioła prowansalskie
1 jajko

Z podanych składników zagnistamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Marchew obieramy,tniemy mandoliną na cienkie paski i wrzucamy do wrzącej,osolonej wody na kilka minut aby zmiękła.
Papryki tniemy w cieńkie paseczki,boczek w małą kosteczkę.
W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i rozprowadzamy aby nie było grudek.Zalewamy mlekiem intensywnie mieszając przez chwilę.Doprawiamy gałką,solą i ziołami suszonymi.
Gdy sos będzie gładki i dość gęsty odstawiamy  do przestygnięcia.Po kilku minutach można dodać jajko i wymieszać.
Formę wykładamy ciastem.Nakłuwamy spód aby pozostała płaska.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie wyciągamy ja z pieca,studzimy i zalewamy jej dno sosem.
Na sos układamy na około warzywa.Gdy skończymy w szczeliny wkładamy boczek i ser pleśniowy.
Pieczemy kolejne 25 minut w 180 stopniach.

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Pizza!!Znakomite ciasto.

mniamimami.blogspot.com

mniamimami.blogspot.com

500g mąki pszennej
2 jajka
łyżka cukru
80 g margaryny
pół szklanki ciepłego mleka
50g świeżych drożdży
szczypta soli
gałka muszkatołowa
do ciasta dodaję różne dodatki jak: czosnek granulowany,listki oregano czy suszone zioła.

Drożdze kruszymy do naczynia zalewamy dwiema łyżkami ciepłego mleka i dodajemy łyżkę cukru-mieszamy widelcem i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
Do miski wkładamy pozostałe składniki.
Wlewamy rozczyn do mąki i wyrabiamy aż powstanie elastyczna kula.
Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Ciasta wystarczy na 3 pizze.
Składniki dokładajcie sami jakie lubicie im mniej tym lepiej max 6 składników.
Pizzę pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut.

Truskawkowy kopiec kreta.

mniamimami.blogspot.com



mniamimami.blogspot.com

Ciasto:
 200g cukru,
40g ciemnego kakao,
250g mąki pszennej,
80g stopionego masła
6 jajek(żółtka oddzielić od białek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia


400ml kremówki,
1 galaretka truskawkowa,
3 łyżeczka cukru pudru,
ok. 300g truskawek

Białka ubić na sztywno,dodać cukier.
Wlać po jednym żółtku i delikatnie miksować.Dolać ciurkiem masło wystudzone.Dodać mąkę wraz z proszkiem oraz kakao-wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem,wlać ciasto i piec 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu odciąg górę ciasta,zostawić brzeg około 1 cm.
Na spodzie wyłożyć truskawki.
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody-wystudzić.
Śmietanę ubić dodać cukier puder,następnie po łyżce wlewać wystudzoną galaretkę-miksujemy.
Na truskawki wyłożyć krem w miarę możliwości uformować z niego kopiec.Schłodzić pół godziny w lodówce.Po schłodzeniu pokruszyć na górę pozostałe ciasto.
Włożyć do lodówki.



Jabłecznik z budyniową bezą.

mniamimami.blogspot.com

Spód:
1 kostka masła,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki kaszy mannej,
4 żółtka,
szczypta soli,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:
4 białka,
1 szklanka cukru pudru,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1/2 szklanki oleju

Jabłka:
ja użyłam musu z jabłek słoik 1l ale można obrać i uprażyć ok. 7 jabłek.W obu prxypadksvh dodać 3 łyżki cukru kryształu i 2 kisiele cytrynowe.

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.
Forma ok. 26 cm,spód wyłożony pergaminem boki wysmarowane masłem.
Po 30 minutach ciastem wyłożyć spód blachy i piec 20 minut w 190 stopniach.
Pianę z białek ubijamy na sztywno,następnie dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle miksując.
Czas dodać proszek budyniowy i porządnie mieszamy przez 2 minuty.Ciurkiem wlać olej nadal miksując do uzyskania jednolitej masy.

Studzimy spód,wykładamy jabłka a na wierzch masę z białek.Białka warto posypać kokosem.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.

Lody truskawkowe bez użycia maszyny do lodów.

mniamimami.blogspot.com


1 szklanka mleka,
1 szklanka kremówki,
6 żółtek,
1 szklanka cukru,
0,5 kg truskawek,
sok z jednej cytryny

Umyte,obrane truskawki wraz z sokiem z cytryny blendujemy.
Do garnka wlać mleko i śmietanę.Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
W międzyczasie w innym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem na puszysty krem.
Żółtka wlać do mleka cały czas mieszając trzepaczką do momentu lekkiego zgęstnienia.
Masy nie można doprowadzić do wrzenia ponieważ zrobi nam się jajecznica.
Dodać mus z truskawek i mieszać do połączenia.
Schłodzić do temperatury lodówki, następnie przełożyć do zamrażarki.Żeby lody nie zamieniły się w kamień trzeba miksować je mniej więcej co 40 minut przez kilka godzin.


Idealne ciasto pierogowe.Klasyk czyli pierogi ruskie.


Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka gorącej wody,
1 jajko,
3/4 łyżeczka soli,
1 łyżeczka oleju

Wszystkie składnik wyrobić w misce robota lub ręcznie.Odłożyć na 10 minut po czym rozwałkować na grubość 2 mm.
Wykrawać krążki,nakładać farsz.

Nadzienie:
0,5 kg twarogu,
0,5 kg ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 zeszklona cebula,
1 jajko,
sól,pieprz

Składniki mieszamy razem.

Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Beza idealna.Puszysta w środku chrupiąca na zewnątrz.

mniamimami.blogspot.com


6 białek,
300g cukru do wypieków,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli

dodatki:
300 ml kremówki,
kokos,
kawałki czekolady

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Rysujemy okrąg o wymiarach 22 cm.
Zimne białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując.Dodajemy ocet oraz mąkę.Miksujemy.
Bezę wykładamy na zaznaczonym okręgu.
Wstawiamy do piekarnika  rozgrzanego do 180 stopni  po czym odraz zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i tak pieczemy 90 minut.
Baza powinna być chrupka,może lekko popękać.Wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki i zostawić do przestygnięcia.
Reszta to już wedle uznania!Śmietana,kokos,owoce na co kto ma ochotę.



Kruche ciasto z rabarbarem pod migdałową kruszonką.

mniamimami.blogspot.com

Kruche ciasto:
600g mąki
200g masła
pół kostki smalcu
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
100g płatków migdałowych

Z podanych składników zagnieść ciasto,schłodzić.
Spód formy o wymiarach 26×26 wyłożyć pergaminem.
Z 3/4 ciasta upiec spód.Temperatura 180 stopni 30 minut.
Resztę ciasta połączyć z migdałami.


0,5kg rabarbaru,
pół szklanki cukru,
2 galaretki truskawkowe

Rabarbar oczyścić z włókien,pokroić w kawałki.
Smażyć na patelni z cukrem aż trochę z miękkie i odparuje płyn.
Odstawić z gazu i dodać galaretki w proszku,wymieszać.
Przestudzoną masę przełożyć na upieczone ciasto.Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto z migdałami i pieczemy kolejne 30 minut.

Torcik z czereśniami.

mniamimami.blogspot.com

Biszkopt:
2 jajka(białka oddzielić od żółtek),
100g cukru,
50g mąki pszennej,
30g mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
2 budynie śmietankowe,
2 łyżki masła,
600 ml. mleka,
2 galaretki wiśniowej,
1 kg czereśni lub inne owoce jak jagody czy truskawki
Do ozdoby:
200 ml kremówki

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.Dno tortownicy o wymiarach 26cm wyłożyć pergaminem.
Białka ubić na sztywno,wsypać cukier miksować aż zgęstnieje.Dodać żółtka i ubijać na niskich obrotach.Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do masy i delikatnie wymieszać.
Wylać do tortownicy,piec 30 minut.
Owoce umyć,pozbawić pestek.
500 ml. mleka zagotować z 50g cukru.W 100 ml. rozrobić proszek budyniowy.
Gdy budyń będzie gotowy dodać masło.
Gorący budyń wykładamy na upieczony biszkopt,nie wyjmując go z obręczy.
Na gorący budyń wykładamy owoce.
Galaretki rozprowadzić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru.
Gdy galaretka lekko stężeje zalewamy owoce i wstawiamy do lodówki.
Po stężeniu ciasta dekorujemy bitą śmietaną.



Omlet biszkoptowy na śniadanie.

mniamimami.blogspot.com

3 jajka( białka oddzielone od żółtek),
1 łyżeczka mleka,
1 łyżka cukru waniliowego,
3 łyżki mąki

Patelnie 20 cm wysmarować olejem.
Białka ubić na sztywno,dodać po jednym żółtku mieszać delikatnie trzepaczką aby piana nie opadła.
Dodać mleko,cukier oraz po 1 łyżce przesianej mąki.Dokładnie wymieszać.
Piec na złoty kolor z obu stron.


Pasta kanapkowa z sera żółtego.


mniamimami.blogspot.com



200 g sera żółtego ,
4 duże łyżki majonezu,
2 łyżeczki koncentratu,
średniej wielkości cebula,
sól,pieprz

Ser potrzeć na grubych oczkach tarki,cebulę pokroić w kostkę.
Dodać resztę składników,przyprawić i gotowe:-)

Bajaderki czyli ściepki :-)


pół kilo resztek ciasta bez kremu,
kilka herbatników,
3 łyżki mleka,
4 łyżki kakao,
aromat rumowy,
pokruszone orzechy,
wiórki kokosowe do obtoczenia

Wszystkie składniki wymieszać i ewentualnie dodać jeszcze kilka łyżek mleka lub ulubionego alkoholu.Ciasto powinno być gęste i kleiste.
Formujemy kulki i obtaczamy w kokosie.
Schłodzić i zajadać😃

Gofry idealne!



2 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru,
1/3 szklanki oleju,
2 jajka( białka oddzielone od białek)

Rozgrzać gofrownicę!
Białka ubić na sztywną pianę.
Oddzielnie zmiksować pozostałe składniki na gładką masę.
Białka delikatnie wymieszać z masą.
Piec 3 minuty na złoty kolor.
Smacznego😚

Ziemniaczki z boczkiem.Tani,smaczny obiad jednogarnkowy.

mniamimami.blogspot.com



1 kg ziemniaków,
3 marchewki,
2 cebule,
300g boczku,
koperek,
sól,pieprz,słodka papryka,
3 łyżki oleju

Warzywa obieramy.Ziemniaki kroimy w kostkę,marchew w plastry,cebulę w pióra,boczek w paski.
Wszystko mieszamy razem z przyprawami i polewamy olejem.
Przekładamy na naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1h.
Gotowe:-) sypiemy koperkiem
Smacznego

Lubczykowe bułeczki ze szpinakiem,szynką i serem.

mniamimami.blogspot.com

Ciasto drożdżowe:
250 ml ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżeczki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
4 szkl. mąki pszennej
garść liści lubczyku(może być bazylia)

Farsz do bułeczek:
150g szynki
150g sera źółtego lub mozarella
pomidor,papryka,czosnek
świeży szpinak
sól,pieprz,suszone zioła prowansalskie

Z ciepłego mleka,drożdży,cukru robimy rozczyn.Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki.Wlać rozczyn.
Ugniatamy do momentu powstania elastycznej kuli.Jeśli masa jest zbyt rzadka dosyp jeszcze mąki.
Przykrywamy,odstawiamy na 1h.
W tym czasie robimy farsz.
Szynkę,paprykę tniemy w kostkę,podsmaż na maśle.Na sam koniec dodaj posiekany czosnek.
Ser trzemy na grubych oczkach,pomidory w drobną kostkę.

Ciasto wałkujemy cienko na kształt kwadratu.Na całości rozkładamy umyte i pozbawione ogonków liście szpinaku,następnie starty ser i pomidory.Na jednym z brzegów rozkładamy farsz w formie wałeczka.Od strony farszu zaczynamy rolować!
Powstały walec tniemy na 6 cm kawałki,smarujemy delikatnie olejem i sypiemy dowolnie serem,ziołami,czarnuszką.
Układamy bułeczki na papierze do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Puszyste muffinki z kabanosem.

mniamimami.blogspot.com


2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sól,zioła,
2 jajka,
100g roztopionego masła,
1 szklanka mleka,
100g sera żółtego,
100g kabanosa,
pół papryki,
ząbek czosnku

Suche składniki mieszamy w osobnej misce,mokre w osobnej.
Ser potrzeć na grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę.
Do suchych składników dolać mokre,wymieszać krótko i przełożyć do papilotek.
Piec w 180 stopniach 20 minut.

Kokosanki!Jakie to proste 3 składniki 30 minut i gotowe!



3 białka,
szczypta soli,
4 łyżki cukru,
200g kokosu

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Dodać cukier ciągle ubijając, następnie wsypać kokos mieszać aż się połączy.
Wykładamy na papier do pieczenia małą łyżeczką.
Piec w 170 stopniach 15-20 minut.
Smacznego :-)

Pyszny lekki obiad czyli kotlety z kalafiora.

mniamimami.blogspot.com




pół dużego lub jeden mniejszy kalafior,
2 do 4 jajek w zależności od wielkości kalafiora,
bułka tarta,
sól,
posiekany koperek,lubczyk suszony lub świeży

Kalafior podzieli na różyczki,gotować do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzić,utłuc jak ziemniaki,zostawić do przestygnięcia.Dodać w zależności od wielkości kalafiora od 2 do 4 jaj,przyprawić,dodać zioła oraz tyle bułki tartej aby kotlety dały się formować.
Panierujemy i smażymy na złoty kolor.
Kotlety idealnie komponują się z młodymi ziemniakami,koperkiem i marchewką na gęsto.





Ciasto czekoladowe z kokosową kaszą manną

mniamimami.blogspot.com


Ciasto na blachę 24x24 cm
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki 
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
4 łyżki kaszy mannej
100g wiórków kokosowych
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru

Blachę wykładamy papierem do pieczenia,piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Mąkę,cukier,kakao,proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce,a w drugiej mieszamy mleko,jaja,olej.Mokre wlewamy do suchych i miksujemy do połączenia.3/4 masy wylewamy do formy i pieczemy 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę kokosową.
Wszystkie składniki wkładamy do rondla,podgrzewamy i mieszamy do chwili aż masa zgęstnieje.
Ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie masę kokosową i zalewamy pozostałym ciastem czekoladowym.
Pieczemy kolejne 30 minut.
Smacznego 😇