niedziela, 29 listopada 2015

Serowe pychotki.


Przepis na te banalnie proste ale fantastyczne ciasteczka przechodzi z pokolenia na pokolenie.Moja babcia je piekła moja mama je piecze no i ja też zaczęłam.
W smaku i konsystencji przypominają mi trójkąty
półfrancuskie z serem.Trzy główne składniki nic trudnego a efekt sami musicie spróbować gorąco polecam.

Skladniki:
250 g białego półtłustego sera,
250 g margaryny zimnej,
2 szklanki mąki,
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Pozostałe skladniki:
3 łyżki brązowego cukru (może być też bialy ),
2 żółtka do smarowania ciasteczek

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok pół centymetra.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nie trzeba robić dużych przerw między ciasteczkami gdyż już nie urosną zbytnio.
Ciasteczka smaruje roztrzepanym żółtkiem i solidnie sypie cukrem.
Pieke 12 minut w 210 stopniach.


2 komentarze:

  1. Nie piszesz czy wycinamy krazki , balwanki, serca itd, czy pieczem caly placek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wycinamy dowolne kształty foremkami tak jak widać na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń